Parcare subterană uriașă în centrul vechi al municipiului Satu Mare. Investitor: statul maghiar
Proprietarii Hotelului Dacia – maghiarii de la Manevi ZRT – vor începe construirea unei parcări subterane în Piața Libertății din Centrul Vechi al municipiului Satu Mare, conform informațiilor PresaSM.
Este vorba despre o parcare de 3540 de metri pătrați, cu 111 locuri de parcare pe un singur nivel. Intrarea se va face pe la ”Ceasul Electric”, în zona Casei de Modă, iar valoarea investiției este de peste 19 milioane de lei.
Aceasta se va construi sub actualul Corso și o parte din actuala șosea care trece în fața Hotelului Dacia. Ambele zone vor fi sparte, fiindcă încep anul acesta și lucrările de reabilitare a centrului vechi, cu o valoare de patru milioane de euro, asigurate din fonduri europene.
Pentru pietoni se vor realiza trei puncte distincte de intrare/ieșire din parcare plus un culoar destinat lor în mod specific pe rampa de acces a mașinilor. Dintre acestea, în două noduri de circulație va exista și lift.
Valoarea investiției de 19.031.142,80 lei raportat la suprafața construită de 3540 mp rezultă o valoare unitară de 5.376,03 lei/mp, echivalent a 1.086,33 euro (1 euro = 4.9488 lei la data de 08.12.2021). Valoarea unitară pe loc de parcare este 19.031.142,80 lei / 111 locuri = 171.451,74 lei/loc de parcare echivalent a 34.645,11 euro/loc de parcare.
Comparativ s-a analizat construirea parcării supraetajate de pe strada Kogălniceanu unde costul unitar era 961 euro având valoarea unitară pe loc de parcare de 34.031 euro.
Basme, snoave, povesti pescărești. Adică la fel cum s-a renovat hotelul, cine mai crede ?. Se va face o groapa mare, în care se va strânge apa de ploaie și mizeria.
View CommentNesimțitul ăsta distruge tot farmecul
View Commentorașului pentru satisfacerea intereselor camarilei politice maghiare.După bătaia de joc din centrul nou acuma distruge și centrul vechi și mai cheltuie niște bani aiurea care să intre în buzunarul cui trebuie.
Care este interesul statului Roman?Dar al celui Maghiar? Nu suntem in stare sa facem nici macar o parcare?
View CommentBine face !
View CommentSe zice că e vorba de o investiție de 19 milioane lei. Bai primar ! Daca nu ești capabil sa faci o astfel de investiție înseamnă că dorești cu tot dinadinsul să dai orașul peana străinilor. Voi , sătmărenii, să nu vă plângeți, prosti ați fost voi când l-ați votat nu el că a candidat. Știa de atunci ce va face și ce foloase va avea.
View CommentUngurii au pus stăpânire pe oraș și județ pntru ca nemernicii din partide isi facă mandrele peste interesul satmarenilor. De mai bine de 30 de ani votați numai gunoaie și excremente politice. Asa va trebuie, nu o sa va învățați minte niciodata!
View CommentLa ce ajuta parcarea propriu zisa? Suntem chiar atat de multi in orasul asta, incat e o investitie necesara o parcare subterana??
In centru ar trebui sa fie mai putine masini nu mai multe + lumea nu o sa plateasca sa parcheze acolo daca e scump, daca scoti masinile parcate in fata la hotel si le bagi acolo jos, si deasupra faci o alta promenada e ceva, dar ma indoiesc ca asta e viziunea.
Avem zeci de lucruri de facut, eu nu sunt platit sa gandesc pentru alti, cine ne conduce ar trebui sa aibe oameni in echipa care gandesc si vor sa faca ceva bun. In echipa actuala, ne bazam pe drumuri zici ca altceva nu trebuie dezvoltat, aici vorbim de alte moduri de a atrage investitori si de ceea ce ar avea nevoie. Acelasi oras are un foarte slab aport de a acumula investitii verde, de la transport la energie verde, la solutii de defosilizare si scadere a dependentei de masina personala.
Cate masini sunt in oras, daca calculam pretul unei masini+ combustibilul nu doar pentru orasul nostru, ci pentru toata tara. De asta japonezi au trenuri peste tot interconectate intre orase, nu ai nevoie de masina personala, asta inseamna 20 000 euro salvati per cetatean, + combustibili fosili mult mai putini importati din alte tari, fara poluare si drumurj de reparat constant.
Sa luam satu mare si o investitie de 100 mil euro, pe termen lung de interconectare municipala cu localitati limitrofe si alte orase + consolidare a posibilitati de a trai si in afara municipiului satu mare si a atrage investitori care sa aibe infrastructura inteligenta de interconectare din care sa aibe angajati cati doreste + noi linii de transport marfa.
Momentan fiecare cetatean este dezavantajat daca sta departe de oras, preturi mari la terenuri/locuinte pentru a avea acces la un job mult mai facil. Daca se schimba parametrii, o sa fie mai multi tineri interesati de satu-mare, la fel si in materie de firme + dezvoltare individuala la nivel de locuitor al acestui oras.
Ar trebui sa fie o caracatita care are braturi prin care poti scurta drumul si costul spre servici + sa poti descentraliza si construi depozite de materiale in localitati limitrofe, si nu pe teren foarte scump intravilan. Mai avem nevoie de multa minte si inteligenta, ce spun eu aici e viitorul acestui oras la cote de dezvoltare mult mai inteligenta, decat le-ar merge clujului, Bucuresti si asa mai departe. Viziunea si ambitia aduce mai mult decat mersul traditional pe tehnologie primitiva, asta vorbind de orase mari cu crestere si dezvoltare la nivel global. Nici cimitire nu ar trebui construite si impinse in oras, poti merge de 1-2-3 ori maxim pe an cu un mijloc de transport in localitate limitrofa pentru o sarbatoare religioasa sau comemorarea celor morti.
Daca religia, ne-ar lasa si permite- fara sa cheme asta o blasfemie{foarte multe orase mari din sua si alte state au facut la fel}.
Eu as muta tot ce inseamna cimitir in afara orasului, nici un oras nu sta cu cimitir in centru de oras, si asta o zic din punct de vedere a cat de pretios e spatiul urban, si cat de multa liniste ar fi cand mergi intr-un cimitir, si ce ar fi normal, si anume sa nu auzi 100 de masini trecand, unde vrei sa ti un moment de reculegere si o rugaciune.
View Comment