Pandemia a schimbat modul în care românii vor să muncească. Câte zile s-ar duce la birou și ce ar trebui să le ofere acesta
Așa cum era de așteptat, pandemia a schimbat multe, inclusiv modul în care angajații văd munca. Un sondaj recent arată că românii și-ar dori să continue să lucreze într-un stil hibrid, dar cu mai multe zile petrecute la birou.
Conform sondajului realizat de Skanska. aproape jumătate dintre angajații nu doar din România, dar și din Polonia, Ungaria și Republica Cehă merg la birou în fiecare zi, iar acum au preferințe specifice cu privire la locul lor de muncă. Acestea includ un spațiu liniștit și standarde înalte, cum ar fi siguranță, relaxare, munca în aer liber, care până acum nu se aflau în criteriile lor.
Sunt factorii cheie cel mai frecvent indicați în regiune, care îi motivează pe oameni să lucreze de la birou, reiese din studiu.
În prezent, aproape jumătate dintre respondenții din CEE (48%) lucrează în fiecare zi de la birou, același procent fiind valabil și în cazul angajaților români care s-au întors să-și desfășoare activitatea în spațiile de lucru. Circa 18% dintre angajații români lucrează într-un regim hibrid, cu 3 sau 4 zile pe săptămână la birou, în timp ce 20% dintre angajații români lucrează în continuare doar de acasă.
De menționat e, totuși, că, chiar dacă angajații își doresc asta, nu peste tot în România acest lucru este posibil. Dacă vei avea curiozitatea să vezi care sunt ofertele de locuri de muncă din Satu Mare, de exemplu, un oraș care nu sepoate compara cu Capitala din niciun punct de vedere, vei vedea că nu prea există și joburi care pot fi făcute remote, fie li doar o zi pe săptămână. Asta, pentru că majoritatea ofertelor de locuri de muncă sunt pentru șoferi, mecanici, barmani, electricieni, cameriste, secretare, personal pentru curățenie, vânzătoare, dulgheri, fierari, macaragii, paznici, sudori, lăcătuși – adică joburi unde e imposibil să nu fii la locul de muncă.
Însă cu siguranță altfel stau lucrurile în alte domenii și în orașe mai ofertante, iar Capitala e cap de listă din acest punct de vedere.
Cea mai dorită opțiune: hibrid, dar în care predomină totuși munca de la birou
Revenind la sondajul desfășurat printre angajații din mai multe țări, acesta mai arată că „biroul” de acasă nu este soluția ideală în ochii acestora. Așa gândesc inclusiv angajații din România. Ponderea celor care preferă să lucreze doar de la birou decât aceea a celor care preferă să lucreze doar de acasă.
După cum arată studiul, întreaga regiune se îndreaptă către un model hibrid, dar în care domină totuși preferința pentru munca de la birou. Pentru 51% dintre angajații chestionați, varianta ideală de muncă presupune cel puțin 3-4 zile pe săptămână lucrate de la birou. Această tendință este vizibilă în toate țările din CEE.
Specific pentru respondenții din România, 27% ar opta pentru munca de la birou de cel puțin 3-4 zile pe săptămână, acesta fiind modelul ideal de lucru, în timp ce 22% dintre ei și-ar dori să lucreze exclusiv de la birou și 19% ar prefera să lucreze doar de acasă.
Angajații au mai multe cerințe legate de birou decât aveau înainte de pandemie
Necesitatea mutării biroului la domiciliu a schimbat și rutina zilnică pentru mulți oameni. Cele mai avantajoase aspecte ale muncii de acasă enumerate de angajații din CEE includ ușurința organizării vieții de familie (51%), condițiile bune de muncă la domiciliu (48%) și economisirea timpului de deplasare la birou (45%).
Conform studiului, pentru români primează condițiile bune în care lucrează de acasă (53%), urmate de timpul pe care să nu-l mai aloce drumului (51%) și ușurința organizării vieții de familie (49%).
“Birourile trebuie să se reinventeze și să se adapteze noului context. Oamenii vor să găsească în spațiile de birouri confortul sporit, echipamente IT de înaltă calitate și garanția siguranței în ceea ce privește sănătatea.
Divertismentul și relaxarea din timpul pauzelor de masă capătă și ele o importanță mai mare în rândul angajaților, la fel ca posibilitatea de a lucra în aer liber”, explică Anne-Marie Diaconu, Leasing & Asset Management Director în cadrul diviziei de dezvoltare a Skanska CEE în România.
Ce contează pentru angajații din fiecare țară
Analiza, citată de wall-street.ro, scoate în evidență și aspectele care i-ar motiva pe angajații din cele patru țări să se întoarcă la birou. Pentru angajații români cel mai important este ca locul de muncă să atingă standarde de calitate ridicată, inclusiv siguranță sanitară și posibilitatea de relaxare și de lucru în aer liber, în timp ce pentru angajații din Polonia, un prim factor de motivație ar fi suportarea cheltuielilor pentru serviciile alimentare de către angajator.
Angajații din Cehia și Ungaria, pe de altă parte, își doresc locuri de muncă liniștite sau spații de lucru individuale, separate. Maghiarii ar aprecia și locurile de parcare gratuite.
Printre primii trei indicatori ai unui birou ideal pentru români se numără: dotarea cu echipamente IT de înaltă calitate (39%), spații verzi, deschise pentru muncă și relaxare (33%) și cafenelele, cantinele sau restaurantele care să ofere mâncare gustoasă și sănătoasă.
Alte aspecte cruciale includ un spațiu liniștit care să permită concentrarea (32%), un iluminat profesional al spațiului, care să nu obosească ochii (27%), spațiul separat sau individual de lucru (18%) și locuri speciale destinate socializării cu echipa și sesiunilor creative (18%).
Printre reținerile pe care românii le au cu privire la reîntoarcerea la birou, se numără: imposibilitatea de a servi o masă caldă și sănătoasă la muncă (14%), 17% nu vor să-și petreacă timpul într-un spațiu închis, cu aer condiționat și 26% se tem de contactarea virusului odată cu întoarcerea la birou.