PAMFLET. TOP 10 chestii neștiute despre salubrizarea din Satu Mare
Vă prezentăm zece lucruri ”neștiute” despre salubrizarea din municipiul Satu Mare.
1. Firma de salubritate a reușit să își lărgească semnificativ parcul auto cu utilaje fabricate în 1920. ”Avem chiar și mașini și tractoare cu aburi”, se laudă un reprezentant al operatorului.
2. După modelul Podului de Flori dintre România și Republica Moldova, ”grație” deșeurilor aruncate în Someș, la Satu Mare se va face Podul de Gunoaie. ”Al treilea pod rămâne fără obiect. Nu se va mai construi”, spune un angajat al Primăriei.
3. În viitorul contract de salubrizare, pe lângă supraveghere video și sistemele electronice de acces, Primăria Satu Mare a cerut ca deșeurile să fie colectate selectiv în funcție de atomii organici sau anorganici.
4. Tinerii voluntari, care strâng deșeurile de pe spațiul verde, acuzați de concurență neloială. ”Ei nu sunt autorizați să ridice gunoaiele! În ce bază acționează?!”, a tunat și a fulgerat un muncitor de la salubritate.
5. Cea mai mare firmă de construcții a preluat operatorul de salubritate. Acum oferă servicii complete. După ce câștigă contractele de asfaltare și construire, deșeurile rezultate sunt transportate de aceeași firmă. ”Ar putea fi chiar adevărat”, susțin unii sătmăreni.
6. Un muncitor de la salubritate se laudă că a măturat o străduță de zece metri în 24 de ore.
7. Pe lângă salubrizare și deszăpezire, viitorul operator va trebui să se ocupe și cu ridicarea caselor demnitarilor și a funcționarilor din administrație. ”Nu e nicio problemă, avem cod CAEN și pe construcții civile”, spun surse.
8. Descoperire importantă: un bloc de pe strada Ostrovului, despre care se credea că are mai multe nivele subterane ascunse, era de fapt îngropat în gunoaie.
9. Un nou tip de deodorant stradal, produs exclusiv la Satu Mare și împărțit gratuit. ”Secretul este simplu. Colectăm deșeurile organice, lăsăm să fermenteze, iar apoi le scurgem pe asfalt. Unii se plâng de miros, dar gusturile nu se discută”, a precizat – pentru PresaSM, un muncitor.
10. Sătmărenii se plâng aiurea de praful foarte mult de pe străzi. ”Este o acțiune preventivă de împrăștiere de material antiderapant. Nu vrem să fim surprinși nepregătiți de sezonul rece”, ne-a spus, indignat, un angajat de la salubritate.
Acest text este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Orice asemănare cu realitatea este o pură coincidență. Nu suntem de vină dacă viitorul va confirma oricare dintre informațiile de mai sus.
11. Pentru strălucirea orașului nostru cel puțin unul dintre patronii firmei de salubrizare trebuie să dețină casă și yacht la Monte Carlo.
View Comment