Pădurile se fură cu pădurarii în județul Satu Mare. Complicitate cu hoții
Conducerea Direcției Silvice Satu Mare a recunoscut, voalat, că pădurile se fură în județ cu ajutorul pădurarilor. Și vorbim despre cantități impresionante, nu despre trei bucăți – patru de esență fag sau stejar, cum se prezintă cazurile minore către opinia publică.
Unul dintre cazurile mari nemediatizate este cel de la Ocolului Silvic Livada. Mai exact, corpul de pădure Tiloș. Acolo, prejudiciul total estimat este de 557 metri cubi, cu o valoare de circa 344.665 de lei. Angajați ai Ocolului Silvic s-au ales cu dosar penal pentru abuz în serviciu.
”În urma acestei stări de fapt, s-a dispus începerea urmăririi penale cu privire la comiterea infracțiunilor de tăieri ilegale de arbori, furt de material lemnos și abuz în serviciu, prejudiciul urmând a fi recuperat după finalizarea dosarului de la persoanele vinovate”, a recunoscut Marcel Forțiu.
Mai mult decât atât, acolo unde pădurarii nu reușesc să își facă datoria, aceștia ajung să plătească din propriul buzunar paguba. Ca să fim mai exacți, jumătate din cantitatea depistată lipsă le-a fost imputată pădurarilor.
Concret, din volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal, de 486 mc, 241 mc a fost imputat personalului silvic răspunzător!
Județul Satu Mare are o suprafață de fond forestier de 66.000 ha din care Direcția Silvică Satu Mare subunitatea a RNP-Romsilva București are în administrare o suprafață de pădure totală de 46.081 ha, din care 28.322 ha păduri proprietate publică a statului, precum și o suprafață de 17.759 ha păduri aparținând altor proprietari (U.A.T.-uri, composesorate, parohii, persoane juridice și fizice.
Diferența de cca. 19.900 ha, este administrată parte de cele 3 ocoale private (Tășnad, Ardud și Ciumești) și o parte este neadministrată. Direcția Silvică Satu Mare gospodărește aceste suprafețe prin cele 5 ocoale (Borlești, Livada, Tășnad, Negrești-Oaș și Satu Mare) având un număr de 16 districte și 88 de cantoane silvice.