Pacient cu tumoare uriașă, „de mărimea unei mingi de handbal” salvat la Spitalul Județean Satu Mare

Medicul Bogdan Tunas trage un semnal de alarmă și îi roagă pe sătmăreni, mai ales pe cei vârstnici, să nu amâne controalele de rutină, altfel, pot ajunge în situații aflate la limita dintre viață și moarte. Așa s-a întâmplat și în cazul unui pacient care a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe cu ocluzie intestinală cauzată de ceea ce medicul spune că era o tumoare imensă pe colon, de mărimea unei mingi de handbal.
Pacientul, spune medicul, s-a prezentat la Unitatea de Primiri Urgențe noaptea, cu ocluzie intestinală, vărsături și septicemie.
„Acești pacienți care ajung in stadiul de ocluzie , se neglijează , sau sunt neglijați de către apartinatori, sunt pacienții care nu și-au făcut un control medical, nu și-au făcut o colonoscopie sau o gastroscopie sau pur și simplu, examenul computer tomograf a ” ratat” leziunea. Marea majoritate a urgențelor care se prezintă la UPU Satu Mare sunt ocluziile vechi prin cancere sau hernii neglijate , care vin deja cu vărsături fecaloide . Acest tip de patologie este specifică zonei noastre și nu se întâlnește în țările din vestul Europei”, explic medicul, care spune că nu s-a confruntat cu astfel de cazuri în Strasbourg, acolo unde pacienții nu ajung să aibă tumori mai mari cât pumnul și asta pentru că merg regulat la medic.
„De aceea, în lipsa unor programe de screening pentru tumori , pacienții mai ales după o anumită vârstă ar trebui sa-si faca o colonoscopie, o gastroscopie și alte investigatii suplimentare”, atenționează medicul. „Orice durere de abdomen sa nu fie neglijata , pacientul sa se prezinte la medic . Sângerările in scaun sa fie investigate . Anemia, slăbiciunea sa fie investigate, pot ascunde probleme digestive. Aceste investigații trebuie făcute din timp, cu programare, nu în urgenta , când boala a evoluat peste măsură”, avertizează doctorul.
Viața pacientul a fost salvată prin chirurgie, iar Spitalul Județean Satu Mare, spune medicul, a pus la dispoziție resurse extraordinare pentru a-i salva viața. A contribuit și faptul că pacientul nu suferea și de alte boli.
„Examenul computer tomograf a arătat de data aceasta, exact ceea ce am găsit intraoperator: o tumoră uriașă de colon stâng care prindea structurile din jur într-un „ghem”, și bloca intestinul. În sânge a fost găsita cea mai periculoasa bacterie din colon, datorita vechimii ocluziei. L-am operat și s-au administrat antibiotice puternice , salvandu-i astfel viața. Daca pacientul ar fi avut boli asociate , deznodamantul ar fi putut fi altul”, a spus medicul.
„Aceasta a fost extirpată împreună cu o mare parte din colon. Postoperator pentru că avea în sânge bacteria cea mai periculoasă din colon, au fost necesare doze mari de antibiotic . Totul a decurs bine , viața i-a fost salvată . Particularitatile acestui caz au fost : lipsa bolilor asociate și lipsa imunosupresiei. Mulțumesc conducerii Spitalului Județean Satu Mare pentru resursele puse la dispoziție pentru salvarea pacientului”, a explicat cadrul medical.
Doctorul trage și un semnal de alarmă și îi îndeamnă pe sătmăreni să aibă încredere în medici, să nu ceară sfaturi de pe internet și să nu amâne controalele medicale, inclusiv prezentarea la Unitățile de Primiri Urgențe.
