OPINIE. Votul etnic din Sătmar, semn că nu am evoluat prea mult ca societate
În județul Satu Mare, acest județ multicultural, nu prea putem vorbi despre interculturalitate. Adică, nu putem vorbi despre contactul dintre culturi, despre existența unui dialog real între acestea. Fapt vizibil, în special, în campania electorală. Și întreținut prin toate mijloacele de către partidele politice.
În județul Satu Mare nu prea auzim despre idei politice, programe de dezvoltare, aspecte concrete. Ci vorbim despre ”ai noștri” și ”ai lor”. Există o falie reală, aproape retrogradă, între români, maghiari, șvabi, rromi și alte minorități. Un clivaj întreținut cu mult efort atât de către politicieni, în primul rând, dar și de către reprezentanții bisericii. Adică, exact acele sfere de influență, grupuri de interese meschine, care au TOT INTERESUL ca această interculturalitate să nu se realizeze. Ca românul și ortodoxul să voteze candidații români, respectiv ca ungurii reformați sau romano-catolici să voteze candidații maghiari.
Fiindcă dacă influența/controlul lor ar dispărea, asta ar însemna sfârșitul clanurilor, dispariția pârghiilor de control. Noi, sătmărenii, suntem prizonierii acestei paradigme falimentare, care nu ne va duce decât, în cel mai bun caz, la stagnare. Ca să nu vorbesc despre involuție.
La recensământul din 20 octombrie 2011, structura populației pe etnii a fost următoarea: 190.000 de români, 113.500 de maghiari, 17.500 de rromi, 5.000 de germani (șvabi). Ei, bine, politicienii noștri cei de toate zilele vor ca această populație, masă de manevră cum o numesc ei, să rămână așa. Cu diferențe și disensiuni alimentate continuu. Pentru ca ungurul să nu fie cotropit de român, și pentru ca românului să nu îi fie furat, vezi Doamne, Sătmarul.
Să îl votezi pe cineva doar pentru că este român, ungur, șvab sau rrom, și să nu ții cont de ce poate face sau de ce a făcut în viață, asta înseamnă să fii o victimă a sistemului, un prizonier.
Știți de ce?! Pentru ca ei, politicienii, să rămână pe funcții, conectați la banul public. Pentru ca soțiile și amantele lor să lucreze la stat, pentru ca copiii lor să primească apartamente și locuri de muncă de la stat. Pentru ca firmele sponsorilor lor să primească contracte de la bugetul public, care mai apoi să se întoarcă tot în buzunarele politicienilor.
De asta, dragi sătmăreni, suntem unde suntem, iar alte județe din nord-vest ne depășesc.
Personal, nu fac apologia niciunui partid sau al vreunui candidat. Eu aș vrea să ajung momentul în care Ionel, Jancsi sau Johann să discute despre alegerea unui partid/candidat în funcție de programul politico-administrativ, și nu pe criterii de etnie, naționalitate sau confesiune religioasă.
Când nu vom mai fi prizonierii urii și ne vom deschide ochii și inimile, în acel moment vom fi eliberați și vom avea o șansă. Din partea mea poate să ne conducă Ionel, Jancsi sau Johann.
Personal, eu am să votez programul, faptele, echipa. Așa cum în cercul meu de prieteni numărul maghiarilor și al românilor este aproape egal.
Opinie de Ciprian Bâtea, editor PresaSM
Corect.
View Commentbaiui ca in campania electorala fiecare vorbeste limba lui si eu ca raman cum sa votez un maghiar desi e bun dar nu mi aspus si mie ceva sa inteleg si eu,eu vreau sa votez omul nu partidul ,ce ziceti e bine sau nu ,hai in campanie sa vorbim toti romaneste ca doar suntem in romania ,de ce in alta tara se vorbeste limba acelei tari numai eu ca roman stau tablou si ma uit cum doi sau trei unguri vobesc limba lor desi suntem toti laolalta ,hai bunul simt sa dus.
View Comment