OPINIE. Papa Francisc, cu Loganu’. (Mult) Prea Fericiții noștri, cu Merțanu’
Opulența afișată de obicei de prelații Bisericii Ortodoxe a contrastat astăzi cu modestia Suveranului Pontif. Ajuns la București, Papa Francisc s-a urcat într-o Dacie, una cu nimic specială, în afara numărului de înmatriculare – SCV1, adică „Status Civitatis Vaticanae”.
Iar în timp ce pentru cinici mișcarea ar putea părea una de imagine, Jose Mario Bergolio rămâne fidel principiilor care l-au făcut atât de popular pe vremea când era Arhiepiscop Buenos Aires. În vizitele sale în America Latină, Papa s-a mai plimbat cu Logan-ul, iar pe un ton glumeț, dar cu un substrat foarte serios, în 2013, Suveranul Pontif le-a spus înalților prelați că se simte supărat ori de câte ori îi vede pe clerici coborându-se din mașini noi. El le-a sugerat, și mulți i-au urmat sfatul, să renunțe la automobilele de lux, iar banii „economisiți” să îi doneze săracilor.
Și presa a remarcat faptul că, la ședințele avute de cardinali, mașinile care trec granița Vaticanului sunt tot mai modeste, Opel-uri, Volkswagen-uri și Ford-uri, iar automobilele scumpe primite în dar de Suveranul Pontif sunt acordate la licitație pentru strângerea de fonduri în scopuri caritabile.
În comparație cu modestia Papei Francisc, pe internet au început să circule imaginile cu episcopii ortodocși, plimbați pe ulițele satelor în mașini de lux, îmbrăcați în veștminte poleite și cu mari cruci de aur la gât.
Opulența afișată în mod obișnuit de clericii ortodocși a fost criticată până și de cei mai evlavioși credincioși, în contrast cu simplitatea preferată de urmașul Papei Benedict.
Iar în discursurile sale, la fel ca și în cel ținut la Cotroceni, Suveranul Pontif nu uită niciodată și continuă pledoariea pentru ajutorarea celor săraci și aflați la nevoie, criticând impulsurile de acumulare a averilor.
„De fapt, cu cât o societate se preocupă mai mult de soarta celor mai dezavantajați, cu atât mai mult își dovedește gradul de civilizație,” le-a spus Papa Francisc celor adunați astăzi la Cotroceni.
Ciprian Bâtea – editor PresaSM
asat inseamna lacomia
View CommentDa, cu loganul, in urma caruia am remarcat trei papamobile,a caror valoare echivaleaza cu prostiile afirmate mai sus. Sa nu mai vorbim de faptul ca biserica episcopului romei este cea mai bogata institutie. Nu ne-a mai deranjat nici lipsa spitalelor, nici a autostrazilor,nici imbulzeala! Cat sa ne fi costat aceasta vizita? N-am fi putut cumpara niste incubatoare, ori zidi vreo clinica? Oare ce ar fi daca un episcop roman ar candida la prezidentiale? Am fi, desigur, scandalizati, in timp ce, stim, episcopul romei este sef de stat! Sa-i fie de bine, si bogatia, si sefia, ca de folos, nu-i e. Dar a desfiinta biserica unui neam careia ii datoram tot ce avem, ca neam, este simplu: nedrept!
View CommentNu tine, pentru toata lumea, acest articol. Fiti echilibrati, va rugam,in alegerea cuvintelor, pentru ca ele pot costa; pentru inceput, e posibil ca cineva sa fie in castig, dar pe termen lung, vom pierde ceea ce ne-a mai ramas: decenta in care am fost educati: aceea de a respecta lucrurile care ne depasesc, in intelegere.
Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului?! Câte spitale/școli/autostrăzi puteam să facem cu acei bani?! Nu vă obosiți să ne răspundeți.
View CommentRevin. Merita oboseala de a va raspunde, desigur, cata vreme, sunteti dispusi la a accepta informatii oneste: am cautat eu. Cica s-ar fi cheltuit pana acum 110 mil euro, iar un km autostrada costa intre 1,2 si 18,8 mil euro. In medie, sa spunem 9 mil euro/ km. Rezulta ca s-ar fi construit exact 12,2 km… informatii publice, la indemana oricui.
View CommentDar, n-ar fi mai intelept sa acceptam ca e posibil ca, inclusiv biserica poate sa creada in idealurile ei? Care coincide si cu idealul meu, al unei persoane obisnuite din tara aceasta. Informatii oneste, decente, pacifiste, care contrasteaza cu nota generala a articolului de mai sus. Scuzati-ma. Pur sisimplu: e nedrept!
Revin. Merita oboseala de a va raspunde, desigur, cata vreme, sunteti dispusi la a accepta informatii oneste: am cautat eu. Cica s-ar fi cheltuit pana acum 110 mil euro, iar un km autostrada costa intre 1,2 si 18,8 mil euro. In medie, sa spunem 9 mil euro/ km. Rezulta ca s-ar fi construit exact 12,2 km… informatii publice, la indemana oricui.
View CommentDar, n-ar fi mai intelept sa acceptam ca e posibil ca, inclusiv biserica poate sa creada in idealurile ei? Care coincide si cu idealul meu, al unei persoane obisnuite din tara aceasta. Informatii oneste, decente, pacifiste, care contrasteaza cu nota generala a articolului de mai sus. Scuzati-ma. Pur si simplu: e nedrept! A ars catedrala Notre dame, iar o singura firma romaneasca a donat 1 mil euro. Cum pare gestul in cauza?
Nu puteti, nu doriti sa purtati o discutie principiala si onesta! Motiv pt care nu ati postat ultimele doua „pareri”. Este regretabila atitudinea dvs, si justificabila prin rautate, interes, ori lipsuri crase de natura deontologica. Traiasca papalitatea, cu loganul, modestia si saracia ei!
View CommentAți început de la ceva și vă pierdeți în explicații. Aveți dreptul la opinie și vi-l respectam. Dar dvs ne intentați un delict de opinie. Ne acuzați, la fel ca și prietenii dvs ”canonizati”. Noi suntem liberi si intentionam sa ramanem asa. Dvs ne puteti numi atei sau agnostici. O zi buna.
View CommentStimată doamnă Ioana, din comentariile de mai sus rezultă că va supărat vizita Suveranului Pontif. Nu sunt catolic și nu m-a supărat această vizită. Pentru mulți oameni din România acest om este emblematic și a m-a bucurat faptul că mii de oameni au fost astfel onorați cu vizita lui, dar și țara. Nu uitați că România nu este doar ortodoxă. Nu mă supără nici ortodoxia dar să fim cu picioarele pe pământ și să observăm realitatea și diversitatea religioasă. În rest vă doresc un început de săptămână plăcuta și la PRESASM spor la știri.
View CommentIn nici un caz nu m-a suparat vizita episcopului romei. O vad ca pe o vizita frateasca, asa precum a si fost. Ma deranjeaza insa aversiunea fata de biserica noastra nationala afisata in spatiul media. Aversiune gratuita, si, mai ales, nedreapta. Am fost chestionata in legatura cu ceea ce s-ar fi putut construi pe banii cheltuiti in favoarea ridicarii catedralei, si, in consecinta, am raspuns, dupa cum am convingerea, potrivita de altfel, cu realitatea economica obiectiva. Respect dreptul oricui de a crede sau nu, de a-si exprima o opinie, ori orice altceva. M-am simtit insa lezata de acest articol. Cea mai bogata institutie, in plan mondial, nu poate fi prezentata, ca exemplu de modestie. Cel mult, ca lectie de imagine, insa nu de modestie. Iertati!
View Comment