OPINIE. Familii întregi angajate la stat în Satu Mare. Unii au fost condamnați pentru asta
Statul oferă un loc de muncă sigur, bine remunerat dacă aterizezi pe funcții importante, în conducerea unor servicii sau chiar instituții. Exemplele în județul Satu Mare abundă în acest sens. Deranjant este faptul că aproape nimeni nu vorbește despre acest lucru. Este, parcă, un fel de omertă, un cod al tăcerii în varianta sătmăreană.
Nu că ar fi ceva neapărat ilegal (atâta timp cât organele judiciare șchioapătă) chiar dacă accederea în sistemul bugetar a unor frați, surori, fii, fiice, etc. coincide de cele mai multe ori cu accederea ”capului de familie” într-o funcție publică, pe filieră strict politică. Poate ridica semne de întrebare în special sub aspect moral. Totuși.
Cât este de corect ca după ce un politician ajunge pe o funcție, ales politic, să fie urmat la câteva luni distanță de mai mulți membri ai familiei sale?! Unii chiar pe funcții foarte importante, după ce, anterior, nu aveau nicio legătură cu acel domeniu?!
Unii nu au fost luați la ochi de Justiția poate chioară, nu oarbă și echilibrată, în timp ce alții au plătit cu vârf și îndesat. Mai ales că erau și la final de carieră politică.
Un exemplu de politician condamnat pentru că și-a angajat membri ai familiei în funcții cheie este fostul primar al comunei Păulești, Nagy Iosif, care a primit, din partea magistraților Judecătoriei Satu Mare, șase luni de închisoare cu suspendare. Acesta a ajuns în fața magistraților în cursul lunii octombrie a anului trecut, fiind acuzat de procurori că și-ar fi angajat mai mulți membrii ai familiei sale pe anumite posturi în cadrul unor servicii din cadrul Primăriei Păulești.
Dar sunt alte cazuri în care totul pare să fie cât se poate de în regulă, din perspectiva polițiștilor și a procurorilor. Poate cu moralitatea or fi ceva probleme. Dar moralitatea nu prea există în politică.
Exemple de familii înregimentate la stat avem cu duiumul în județul Satu Mare. Horea Mitrașca, fiul fostului primar al orașului Tășnad și lider al PSD, Vasile Mitrașca, lucrează la Apaserv. Tot la Apaserv, pe funcția de jurist, a ajuns și fiul fostului prefect Eugeniu Avram, taman în timpul mandatului său. Coincidență, nu glumă.
Ajungem puțin și pe la Aeroportul Satu Mare, acolo unde Claudiu Sulea, fostul șef de cabinet al fostului președinte al Consiliului Județean, Adrian Ștef, deține o funcție de conducere. Soția acestuia are o funcție de conducere într-un serviciu subordonat Consiliului Județean.
Hanna Riedl, fiica fostului vicepreședinte al Consiliului Județean, Rudolf Riedl, este șefă Direcției Județene de Evidență a Persoanelor. O familie reunită în sfera publică.
Poate unul dintre cele mai șoptite și mai celebre cazuri este cel al fostului vicepreședinte al Consiliului Judeșean, Mircea Govor, trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție.
Practic, Mirela Suciu, sora lui Mircea Govor, este director comercial al Apaserv Satu Mare, iar soțul ei și cumnatul lui Govor, Ovidiu Suciu, lucrează în Consiliul Județean. O altă soră a lui Govor deține o funcție importantă în Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare. Este vorba despre Minodora Popa, care este șef Birou Monitorizare, Strategii, Programe și Proiecte.
Asta dacă este să vorbim doar de rudele foarte apropiate. Să nu amintim de rude prin alianță, gen fostul șef al Fiscului, Mircea Ardelean, care are o relație de naș-fin cu Mircea Govor.
Dacă există vreo legătură între faptul că Mircea Govor a deținut funcția de vicepreședinte al Consiliului Județean în perioada 2008 – 2015 și accederea unei părți a familiei sale în funcții de conducere din sistemul bugetar sau servicii aflate în subordinea statului, asta rămâne o dilemă.
P.S.: Este important de precizat că redacția PresaSM.ro a solicitat actualei conduceri a Consiliului Județean, de mai bine de câteva luni, să furnizeze o listă cu toate persoanele angajate în perioada 2008 – 2016. Dar răspunsul – verbal, ce-i drept, a fost că volumul de muncă ar fi enorm, iar persoanele de la Resurse Umane nu au timp. Fără comentarii!
Ciprian Bâtea – editor PresaSM.ro
Stimate domn, conform legii 544/2001 actualizată, instituțiile publice au obligația ca în maxim 15 zile, dar nu mai mult de 30 de zile să comunice orice informații cu caracter public solicitate! Printre acestea se numără și cele de care pomeniți în articol! Dacă cererea a fost făcută conform legii menționate anterior și CJ Satu Mare nu a dat răspuns în termenul legal, sunteți îndreptățit să aplelați la organele legii pentru a obliga CJ să vă răspundă! Mai departe, persoana care se face responsabilă de nerespectarea legii poate fi sancționată! Eu vă recomand să cereți o audiență la reprezentantul teritorial al Avocatului Poporului! Ajută!
View CommentVă doresc mult succes în activitatea D-voastră!
Cu stimă, Unu’ din mulțime!
În care lume se aplică cele spuse de dvs. Dacă nu răspunde unei cereri în baza Legii 544 te poți adresa ca și ziarist la Secția II Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare, care poate sancționa instituția, respectiv persoana responsabilă civilmente. Proces care durează minim 4-5 luni. Perspectivă logică: când am mai avea timp să și scriem? Când subiectul ar fi răsuflat? Mai bine îi expunem public.
View Comment