OPINIE. Cum e cu principiile în politică? Se mai poartă demisiile de onoare în Satu Mare?
La începutul campaniei electorale, o parte dintre tinerii candidați pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare ne vorbeau, cu multă emfază, despre necesitatea principiilor în politică.
Un exemplu în acest sens poate fi și Mircea Ciocan – liderul PLUS și candidat pentru președinția Consiliului Județean Satu Mare. Un tânăr politician de la care electoratul de dreapta aștepta destul de multe.
Personal, l-am întrebat pe Mircea Ciocan la debutul campaniei electorale de ce nu a înțeles să facă o alianță cu cei de la PNL, astfel încât USR PLUS să își maximizeze șansele pentru a accede în Consiliul Județean. Nu de alta, dar cei de la PNL și-au dorit această alianță, după modelul Capitalei. Mai exact, PNL se angaja să susțină candidatul USR pentru Primăria Satu Mare, iar în contrapartidă cei de la USR PLUS trebuiau să susțină candidatul PNL pentru președinția Consiliului Județean. Mai mult, USR PLUS și PNL urmau să aibă o listă comună pentru Consiliul Județean.
Mircea Ciocan mi-a vorbit atunci despre principii, cum că electoratul USR PLUS nu își dorește alianțe și înțelegeri cu cei din vechea clasă politică. L-am întrebat, pe cale de consecință, dacă nu este periculos să confunzi campania și lupta politică cu jocurile olimpice, în care părintele Jocurilor Olimpice Moderne, Pierre de Coubertin, spunea: ”Cel mai important lucru la Jocurile Olimpice nu este să câștigi ci să participi”.
I-am reamintit că toată logica unei campanii electorale este să îți maximizezi șansele pentru a accede în Consiliul Județean, căci doar așa poți să asiguri reprezentativitatea propriului electorat. În fine, campania a trecut, iar USR PLUS nu a reușit să intre în Consiliul Județean, iar Mircea Ciocan a luat chiar sub scorul obținut de alianța pe care o reprezintă.
Pe cale de consecință, nu se impune asumarea acestui eșec?! Nu asta înseamnă să ai principii?! Sau e mai bine să adopți ”principiile” vechii clase politice, a baronilor, care se ghidează după ”logica”: orice pentru a deține frâiele partidului?!
Pe de altă parte, preşedinţii USR Bihor şi PLUS Bihor, Silviu Dehelean şi Ioana Mihăilă, alături de conducerile judeţene, au decis să îşi depună demisia după rezultatul foarte prost obținut în campania electorală.
În concluzie, cei de la PNL nu doar că au oferit un pact care să maximizeze șansele USR PLUS, ci chiar au insistat, pe alocuri prin metode dincolo de limita diplomației. Dacă nu exista această alternativă oferită pe tavă de către PNL, acceptată inclusiv de propriul electorat, aș fi spus că liderii PLUS au o scuză. Dar, având în vedere toate datele de mai sus, electoratul de dreapta așteaptă asumarea răspunderii. Căci asta face diferența dintre noua și vechea clasă politică: principiile.
Opinie de Ciprian Bâtea – editor PresaSM