OPINIE. Coronavirusul trecere ca prin brânză în Petea. Autoritățile nu fac declarații de presă
Fără să știe că este purtătorul coronavirusului, un bărbat, de 45 de ani, a revenit în țară prin PTF Petea. Totul s-a întâmplat marți, 25 februarie, în jurul orei 1.00. Și nu a trecut oricum, ci cu anumite simptome ”la purtător”. Omul avea bronhopneumonie, diagnostic pus de către autoritățile medicale din Italia. Doar că italienii au uitat să îl mai și testeze pentru prezența coronavirusului.
Nu pot să nu mă întreb ce au păzit UNII polițiști de frontieră sau personalul medical prezent în punctul de trecere al frontierei. Ok, înțeleg, i-au dat un chestionar și, cel mai probabil, i-au făcut un control sumar. Dar se pare că măsurile de ”securitate” sunt doar de formă.
În tot acest timp, autoritățile din județul Satu Mare NU dau nicio declarație de presă. De ce ar face-o?! Ce să ne spună?! Aceleași autorități care se laudă că își fac treaba IREPROȘABIL. Ne place sau nu, aceasta este realitatea factuală.
Totuși, opinia publică nu trebuie să știe adevărul?! Contribuabilii nu au voie să afle ce s-a întâmplat pe acea tură de serviciu în PTF Petea?! Este o greșeală umană sau este atât de greu de depistat un eventual pacient?! Au polițiștii de frontieră și personalul medical toate mijloacele necesare pentru a face față situației?!
Ei, bine, prefectul județului Satu Mare, Radu Bud, declara în urmă cu câteva zile pentru PresaSM că există toate aceste mijloace, de la aparatură la resursă umană. Atunci, stimate autorități, de unde acest scurt-circuit?!
Din câte se pare, nu vom acea prea repede un răspuns la aceste întrebări. E mai simplu să bage capul în nisip și să declare scurt: ”nu facem declarații de presă”.
Ciprian Bâtea – editor PresaSM
P.S.: Nu doresc să generalizez. Sunt convins că majoritatea polițiștilor de frontieră, medicilor sau asistenților medicali își dau tot interesul, fiind chiar ei expuși acestor pericole. Dar, totuși, comunitatea are dreptul să știe ce s-a întâmplat în acel caz.