OPINIE. Când unii polițiști devin milițieni. Puneți mâna pe carte, domnilor
Jurnaliștii care încearcă să-și facă meseria devin țintele unor polițiști cu apucături de milițieni. De acest lucru s-au convins și reporterii PresaSM, care au fost marți seara în Cartierul Micro 15, acolo unde doi sătmăreni au fost uciși în mod brutal.
Reporterii s-au aflat pe spațiul public, în afara câmpului infracțional, pentru a face poze și a vorbi cu vecinii (deci, pentru a-și face meseria), dar situația a devenit tensionată între jurnaliști și polițiști. Reporterul PresaSM a fost luat la întrebări într-o manieră superioară, reprobabilă, de către unii ofițeri de poliție.
Problema este cu standardul dublu aplicat de milițieni. Concret, unei persoane străine – care nu locuia în bloc – i s-a permis să pătrundă în scară (!), iar jurnalistului nu i s-a permis să facă poze din fața scării, în afara câmpului infracțional, de pe domeniul public!
Jurnalistul s-a legitimat, după care a întrebat polițiștii supărați de ce se aplică acest dublu standard. Evident, răspunsul a fost comic: fiindcă era un câmp infracțional. Un câmp infracțional NEDELIMITAT. Adică, după logica lor, realizarea unor poze afectează câmpul infracțional. ”Stimabililor”, reporterii PresaSM cunosc procedurile în astfel de cazuri și le respectă mereu! Nu pătrundem în câmpul infracțional, niciodată!
Dar vă prezentăm cum se face ”Cercetarea la Fața Locului”, celebrul ”CFL”, dacă nu știați. Dintr-un manual, nu după ”mușchii” oricui.
”S-a constatat uneori în practică, mai ales în cazurile deosebite că, la fața locului, pe lângă polițiști, sunt tot mai frecvent prezenți ziariștii, reporterii, etc. În cazul în care la fața locului se găsesc deja reprezentanți ai mass-media, polițistul va fi receptiv, respectuos, amabil dar și ferm față de aceștia.
Sub nici un motiv nu li se va permite intrarea în câmpul infracțional, în schimb vor fi lăsați să ia interviuri, declarații, să facă fotografii, dar din afara locului săvârșirii infracțiunii delimitat anterior (în cazul nostru nu a fost delimitat nimic, n.red.), unde se presupune că s-a consumat episodul principal al infracțiunii și deci că există urme sau obiecte corp delict.
Nu trebuie manifestat un comportament arogant, de superioritate ori nechibzuit, ci unul convingător, argumentat, apropiat dar ferm, pe scurt, polițistul să fie cel care coordonează activitatea și discuțiile, culegând calificat informațiile despre eveniment, efectele și implicațiile sale”.
În concluzie: reporterii au fost agasați în timp ce își exercitau meseria în mod legal, corespunzător. Jurnaliștii nu merg la fața locului din plăcere, ci din respect față de cititori, față de opinia publică. În slujba căreia ne aflăm. La fel cum ar trebui să fie și domniile voastre.
P.S.: În schimb, reporterii PresaSM au fost astăzi din nou la fața locului, iar polițiștii criminaliști (alții decât cei de mai sus, de poliție judiciară) s-au comportat exemplar. Ne-au explicat ce, cum și cât putem filma, în mod decis și respectuos. Deci, nu toți sunt la fel! Vă mulțumim!
Ciprian Bâtea – editor PresaSM