Omicron a pus stăpânire pe marile orașe din Transilvania. Cazuri suspecte și la Satu Mare
Sistemul Medical MedLife anunță noi rezultate în urma procesului săptămânal de evaluare pre-screening PCR a probelor pozitive COVID-19, efectuat în vederea identificării cazurilor suspecte de infectare cu tulpina Omicron. Astfel, potrivit reprezentanților companiei, din 349 probe analizate săptămâna trecută, 274 prezintă suspiciune de infectare cu noua tulpină, ceea ce reprezintă o pondere de 79% din lotul analizat, titrează jurnaliștii de la Hotnews.
Ponderea cea mare de cazuri suspecte analizate per județ vine din Cluj (96% ), urmată de Timișoara (73%) și București / Ilfov (72%).
Au mai fost identificate cazuri suspecte în județele Gorj, Alba, Bistrița Năsăud, Maramureș și Satu Mare.
Surse avizate au declarat pentru PresaSM la începutul săptămânii trecute că la nivelul județului nostru, tulpina a devenit, cel mai probabil, dominantă.
Un nou lot de 349 probe COVID pozitive a fost analizat de echipa de cercetare MedLife prin metoda pre screening PCR. Dintre acestea, 274 (79%) prezintă suspiciune de infectare cu tulpina Omicron și urmează să fie secvențiate în vederea unei confirmări ferme.
În Cluj se înregistrează cea mai mare pondere a cazurilor suspecte – 96% din probele analizate fiind suspecte cu Omicron în urma pre-screening-ului.
Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, reprezentanții MedLife anticipează o creștere a spitalizărilor și a numărului de pacienți internați la ATI în următoarea perioadă, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra.
Având în vedere că o persoană cu Omicron ar putea infecta în medie alte 15 persoane nevaccinate, vaccinarea, evitarea spațiilor închise aglomerate și respectarea măsurilor de prevenție rămân singurele soluții pentru a limita efectele valului 5 al pandemiei.
Este a 8-a săptămână consecutivă de când MedLife monitorizează evoluția tulpinii Omicron în România pe bază de pre-screening PCR. În acest interval MedLife a analizat prin metoda pre-screening PCR aproximativ 850 de probe COVID-19 pozitive, probele suspecte fiind supuse procesului de secvențiere pentru confirmare fermă.
MedLife a anunțat că toate cele 137 de cazuri suspecte identificate săptămâna trecută în urma evaluării pre-screening au fost confirmate cu noua tulpină în urma secvențierii.
“Deși Delta nu a dispărut în totalitate, se pare că Omicron este responsabil de creșterea abruptă a îmbolnăvirilor, în special în orașele mari, având o rata de transmitere mai mare comparativ cu varianta anterioară. În plus, spre deosebire de Delta, tulpina Omicron este caracterizată și de o rată de reinfectare mai mare în rândul vaccinaților și a celor trecuți prin boală”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și doctor în științe medicale, coordonator științific al studiului de secvețiere desfășurat de MedLife.
Este Omicron o variantă mai blândă a coronavirusului?
Deși varianta Omicron este considerată, aparent, mai blândă comparativ cu Delta, specialiștii în sănătate se raportează la acest val al pandemiei cu la fel de mare precauție ca și până acum.
“Omicron este o variantă mai contagioasă în comparație cu cele anterioare întrucât prezintă o încărcătură virală mai mare la nivelul tractului respirator superior. Mai mult decât atât, s-a observat că această tulpină infectează mai ușor persoane ce prezintă imunitate dobândită prin vaccin sau prin infectare anterioară, ceea ce reprezintă un avantaj pentru virus și un dezavantaj pentru noi. E adevărat că până acum, cel puțin, formele de boală date de Omicron în cazul persoanelor care aveau imunitate nu sunt la fel de grave, însă acest lucru nu înseamnă că această nouă tulpină nu reprezintă un pericol. Este foarte probabil să asistăm la o creștere a spitalizărilor și a cazurilor din ATI în perioada următoare, în legătură directă cu numărul mare de infectări pe care România îl va înregistra”, a adăugat Dumitru Jardan.