Ofițer de poliție din Satu Mare, condamnat la patru ani de închisoare. Mită și spălare de bani
Tribunalul Satu Mare a pronunţat azi, 25 octombrie 2017, sentinţa în dosarul în care poliţistul Adrian Bota a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, trafic de influență în formă continuată şi spălare de bani. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi fostul vameş Nagy Vasile, acuzat de complicitate la spălare de bani. Tribunalul Satu Mare l-a condamnat pe poliţistul Bota la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare, iar pe fostul vameş Nagy Vasile la patru ani şi opt luni de închisoare. Instanţa a mai dispus şi confiscarea a 180.000 euro de la Bota.
Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este definitivă, ea putând fi atacată atât de către cei doi inculpaţi cât şi de către procurorii anticorupţie.
Poliţistul Adrian Bota şi fostul vameş Nagy Vasile au fost trimişi în judecată în mai 2015 de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Oradea, primul în stare de arest la domiciliu, iar al doilea sub control judiciar.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii anticorupţie, inculpatul Bota Adrian, la data comiterii faptelor ofițer de poliție în cadrul I.P.J. Satu Mare – Serviciul Cercetări Penale, în perioada 2006-2008, a pretins și primit de la un denunțător bani și bunuri totalizând 180.000 euro, constând în suma de 24.000 de euro, două terenuri în valoare de 150.000 euro la acea dată şi alte bunuri mobile (obiecte de mobilier, plata contravalorii unor obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte etc).
În schimbul primirii foloaselor menționate, inculpatul Bota Adrian a promis că își va încălca atribuțiile de serviciu cu ocazia instrumentării unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Satu-Mare, dosar ce îi fusese repartizat, în sensul că va audia mai multe persoane în sensul dorit de denunțător, urmând ca acele declarații să fie folosite de acesta în vederea admiterii unei cereri de revizuire aflate pe rolul Tribunalului Satu Mare și a pronunțării unei hotărâri de achitare.
Tot el a promis că va interveni direct pe lângă judecătorul de la Tribunalul Satu Mare la care fusese repartizată inițial cererea de revizuire, respectiv indirect pe lângă un judecător din cadrul Curții de Apel Oradea, prin intermediul unui polițist, pentru ca aceștia să admită în fond cererea de revizuire și să pronunțe hotărâri de achitare a denunțătorului.
De asemenea, inculpatul Bota Adrian i-a solicitat denunțătorului ca, în schimbul contraprestațiilor mai sus menționate, să-i transfere dreptul de proprietate asupra a două terenuri situate pe raza municipiului Satu Mare (teren deținut în drept și în fapt de denunțător), respectiv pe raza comunei Viile Satu Mare (teren deținut în fapt de denunțător).
Pentru a disimula identitatea reală a beneficiarului celor două terenuri primite ca titlu de mită, respectiv cu titlu de trafic de influență, inculpatul Bota Adrian i-a dispus denunțătorului să încheie două contracte de vânzare cumpărare a acelor bunuri în care, drept cumpărători, au figurat persoane apropiate din cercul relaţional al celor doi inculpaţi, fără ca acestea să achite vreodată prețul acelor terenuri.
Inculpatul Nagy Vasile, la solicitarea inculpatului Bota Adrian, a găsit persoanele respective, cu toate că ştia că, prin încheierea acelor contracte de vânzare cumpărare, terenurile îi reveneau de facto inculpatului Bota Adrian, ca urmare a săvârșirii unei infracțiuni de către acesta.
Procurorii anticorupţie au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile, precum şi poprirea sumelor de bani existente şi viitoare în conturile deţinute de inculpatul Bota Adrian.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție Satu Mare și a Serviciului de Informații și Protecție Internă Satu Mare. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bihor cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii luate în cauză, se arăta în comunicatul de presă al DNA.