OFICIAL. România intră în stare de alertă: Terasele rămân închise
Începând cu data de 15 mai, se declară starea de alertă la nivel național, pentru o durată de 30 de zile. Ministrul de Interne, ministrul Sănătății și șeful DSU, Raed Arafat, au prezentat principalele măsuri care se vor aplica odată cu starea de alertă. Terasele dar și mall-urile mici vor rămâne închise, au anunțat autoritățile, iar pentru deplasarea în localitate nu va mai fi nevoie de o declarație. Se permite și ieșirea în localitate, dar pentru motive bine întemeiate.
Prima măsură anunțată a fost cea legată de obligativitatea purtării măștilor în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.
„O măsură importantă este că începând cu 15 mai, în spațiile comerciale, în mijloacele de transport în comun și la locurile de muncă se instituie oblgiativitatea purtării măștii, astfel încât gura și nasul să fie acoperite”, a spus Raed Arafat despre principala măsură care va intra în vigoare.
Angajatorii vor trebui să aibă grijă să facă triajul epidemiologic la intrarea în unitățile pe care le conduc, să permită munca de acasă și să se organizeze schimburi pentru a evita aglomerarea, în cazul în care sunt mai mulți de 50 de angajați.
Cabinetele de medicină dentară vor putea și ele să își reaia activitatea medicală care nu este de urgență, la fel și ambulatoriile, dar consultațiile se vor derula doar după programare și în așa fel încât să se evite staționarea oamenilor în camerele de așteptare.
Reguli pentru comercianți. Terasele rămân închise
Comercianții vor trebui să ofere acces în așa fel încât clientul să aibă 4 metri pătrați și să se asigure o distanță de 2 metri între clienți.
Comercianții vor trebui să măsoare temperatura clienților care intră în incintă, să asigure dezinfectarea suprafețelor expuse și să evite formarea aglomerărilor.
România a preluat recomandarea internațională ca accesul în instituții să nu fie permis persoanelor care au o temperatură mai mare de 37.3 grade Celsius.
Restaurantele vor rămâne închise, dar și terasele, a spus Arafat. Excepție fac firmele de tip catering și cele drive-in care, la fel ca în starea de urgență, vor continua să rămână deschise.
Sunt în continuare restricții de călătorie. Zboruri și transporturi sistate
Zborurile, dar și operatorii de transporturi vor mai avea restricții până pe data de 1 iunie.
„Se prelungeşte măsura suspendării zborurilor efectuate de operatori economici din aviaţie spre Austria, Belgia, Confederaţia Elveţiană, Franţa, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Regatul Ţărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia şi Iran şi din aceste ţări către România, pentru toate aeroporturile din România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu 15 mai 2020”, a anunţat Raed Arafat.
Pentru ce motive este permisă ieșirea din localitate
Cei care sosesc în țară, indiferent de unde vin, vor intra în izolare la domiciliu. Cei care nu își pot asigura izolarea la domiciliu, vor putea solicita carantina instituționalizată. Tot în carantină instituționalizată, dar de data această pe propria cheltuială, vor ajunge cei care încalcă măsura izolării la domiciliu.
Localitățile sau zonele care au fost carantinate în timpul stării de urgență și pentru care nu s-a ridicat carantina, rămân în carantină.
În interiorul localităților se permite deplasarea fără declarație, dar nu în grupuri mai mari de trei persoane care nu fac parte din aceeași familie.
Restricții mai sunt în vigoare și în ceea ce privește punctele de frontieră, a mai explicat Raed Arafat.
Parcurile pot fi deschise, nu și spațiile de joacă.
Se instituie interdicția deplasarea în afara localității sau a zonelor metropolitane cu următoarele excepții: deplasare în interes profesional, înclusiv între locuință și locul de de desfășurare a activității profesionale, deplasarea în scop umanitar sau voluntariat, pentru activități agricole, pentru comercializare de produse alimentare, pentru administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente, centre de tratament, asistență medicală, îngrijirea unei rude, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie
În contextul actual, ministrul Sănătății primește puteri sporite. Astfel, ministerul Sănătății va participa la luarea deciziilor care vizează fiecare domeniu în parte, împreună cu ministerele de resort.
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a precizat că măsurile luate de autorități în timpul stării de alertă vor fi evaluate după două săptămâni, iar noi dispoziții vor fi adoptate în funcție de evoluția epidemiei pe teritoriul României.