Odiseea neputinței! Nu se va schia nici anul acesta la Luna Șes! De trei decenii batem pasul pe loc
Sătmărenii visează de mai bine de 30 de ani la o pârtie de schi în zona orașului Negrești-Oaș, a cărei lungime este de doar 2,8 kilometri. Autoritățile județene ne anunțau cu surle și trâmbițe că în acest an se va schia cu siguranță la Luna Șes. Dar PresaSM a aflat că acest lucru este IMPOSIBIL. Vorbim despre o stațiune de schi începută în anul 1986 în zona orașului Negrești-Oaș, dar care nici acum nu se va deschide pentru turiștii care vor să…schieze.
Execuția lucrărilor, departe de a fi finalizată
Sătmărenii nu vor schia nici în acest an la Luna Șes! Conform informațiilor PresaSM, sunt probleme la instalațiile care asigură funcționarea pârtiei de schi. Concret, mai multe componente au fost retrimise de firma executantă a lucrărilor către furnizorul din Italia, fiind semnalate unele probleme de ordin tehnic.
Ceea ce înseamnă că este imposibilă deschiderea pârtiei de schi în acest an! În pofida promisiunilor tragi-comice făcute de către autoritățile județene.
Chiar dacă lucrările s-ar putea recepționa în acest an (ceea ce este imposibil), ar fi necesară și procedura de acreditare, care necesită minim 30 de zile. Asta în cazul în care am avea un Guvern funcțional.
Un președinte sincer
Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba, a fost destul de sincer în dialogul solicitat de reporterii PresaSM, declarând că – în cel mai optimist scenariu – pârtia de schi se va deschide în primăvara anului viitor.
”Vom recepționa lucrările la stațiunea de schi doar după ce vom face toate testele la instalații. Doar dacă aceste teste vor fi conforme vom face și recepția lucrărilor. Apoi, vom demara procedura de acreditare a pârtiei de schi la ministerele de resort. Dar consider că doar prin primăvară vom putea duce la capăt întreaga procedură”, a spus Pataki Csaba pentru PresaSM.
Istoria unui eșec… lamentabil
Cu toate că investiţia a fost demarată în 1986, proiectul a prins cu adevărat contur abia în anul 2002, atunci când autorităţile județene au demarat primele demersuri printr-un proiect Phare, în valoare de 9.000.000 euro.
Dar lucrările efective au început de abia în anul 2006, în baza unui contract de execuţie încheiat între Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor, şi firma AEGEK SA Grecia. În anul 2007, contractul de execuţie a fost reziliat prin Acordul de Înţelegere ”Settlement Agreement”, responsabilităţile trecând astfel în sarcina beneficiarilor locali.
Pentru a putea duce la bun sfârşit proiectul, în anul 2008, Consiliul Local al oraşului Negreşti Oaş şi Consiliul Judeţean Satu Mare au încheiat un contract de asociere, prin care 51% din proiect îi revenea Consiliului Judeţean, respectiv 49% Consiliului Local al oraşului Negreşti Oaş.
Doar în perioada 1998 – 2019, valoarea totală a plăţilor efectuate a fost de 41.239.331 lei, în timp ce pentru anul 2020 a fost asigurat un buget de 9.693.000 lei. La care se mai adaugă alte milioane de lei, evident.
Din păcate, se adeverește faptul că statul este cel mai prost administrator și investitor.
„statul degeaba” Eu nu înțeleg cum ADP Oradea a reușit să ducă atâtea proiecte la capat, de ex. Aquapark Nimpheea, pe care îl administrează exemplar, iar aici se chinuie ăștia să deschidă o amarata de partie de 2,8 kM. As putea paria că odată deschisa pârtia in maxim 2 ani se va inchide din lipsa de personal calificat. Că personal necalificat au deja,har Domnului, care sunt plătiți deja de ani buni
View Commento rusine nationala atatia bani bagati degeaba.
View Commentorusine nationala de 35 ani.
View Commentnimeni nu zice nimic unde sunt sifonati banii Romaniei.ce zici Adrian Cosma?.
View Comment