O țară din Europa, prima din lume care care introduce avertismente pe sticlele cu alcool
O țară din Europa va deveni prima din lume care va impune etichete de avertizare, similare cu cele de pe pachetele de țigări, și pe sticlele cu alcool. Este vorba despre Irlanda, acolo unde ministrul Sănătății a semnat ieri noua lege, care se va aplica începând cu 2026. Nu toate lumea de mulțumită de prevedere. Italia și Franța, țări care sunt printre cele mai mari producătoare de vin din UE, consideră măsura disproporționată.
Stephen Donnelly, ministrul Sănătății din Irlanda, a semnat propunerea pentru ca, începând cu 2026, sticlele cu alcool să conțină atenționări, similare cu cele prezente pe pachetele de țigări. În plus, noile etichete vor trebui să conține nu doar informații despre riscul consumului de alcool, ci și date despre conținutul caloric și numărul de grame de alcool, titrează BBC.
Potrivit ministrului, legea nu face altceva decât să facă produsele de alcool să se conformeze regulilor impuse tuturor produselor alimentare.
„Această lege este concepută să ne ofere nouă, tuturor, în calitate de consumatori o mai bună înţelegere a conţinutului de alcool şi a riscurilor la adresa sănătăţii asociate cu consumul de alcool. Salut faptul că suntem prima ţară din lume care facem acest pas”, a spus ministrul Sănătăţii, Stephen Donnelly.
Noile etichete vor avertiza consumatorii cu privire la riscurile dezvoltării de boli ale ficatului și diferite tipuri de cancer și va avea și atenționări cu privire la pericolul consumului de alcool în timpul sarcinii.
Franța și Italia, cele mai mari producătoare de vin din UE, au criticat inițiativa, Italia declarând că aceasta este disproporționată.
Abuzul de alcool este una dintre marile probleme ale Irlandei. Potrivit datelor statistice, 70% dintre bărbați și 34% dintre femei consumă un nivel periculos de alcool.
Medicii spun că cel puțin trei morți pe zi din Irlanda pot fi asociate alcoolismului.
România se află în topul țărilor Uniunii Europene cu cel mai mare consum de alcool.
35% dintre adulții din România au declarat că au băut alcool în exces cel puțin o dată pe lună, potrivit datelor Eurostat pe anul 2019.
Un episod de consum excesiv de alcool constă în cantitate stabilită de OMS de „un sfert de tărie, 2 litri de bere sau 750 ml de vin.