O minoră din județ i-a interzis tatălui să intre în casă. Acesta a vandalizat ce a apucat
La data de 18 aprilie a.c., polițiștii din cadrul Secției Poliției Rurale Carei au fost sesizați de către o femeie de 17 ani, domiciliată fără forme legale în comuna Berveni, despre faptul că tatăl acesteia, de 40 de ani, face scandal în fața imobilului, aflându-se într-o stare avansată de ebrietate, refuză să părăsească incinta imobilului și manifestă un comportament violent.
Polițiștii sosiți la fața locului au constatat faptul că aspectele sesizate se confirmă. În cauză, se efectuează cercetări, față de bărbat, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, violare de domiciliu și distrugere.
Totodată, întrucât reprezintă un risc iminent, polițiștii au emis ordin de protecție provizoriu pe numele bărbatului.
Recomandări pentru victimele violenței domestice
Nu este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.
„Acasă” trebuie să fie locul în care ne simțim în siguranță, unde ne putem bucura de căldura sufletească și de iubire. „Acasă” nu poate fi și nu trebuie să fie asociat cu violența domestică.
Violența domestică este reprezentată de orice inacțiune sau acțiune intenționată de violență fizică, sexuală, psihologică, economică, socială sau spirituală care se produce în mediul familial sau domestic ori între soți sau foști soți, precum și între actuali sau foști parteneri, indiferent dacă agresorul locuiește sau a locuit împreună cu victima.
Ce faceți dacă ați devenit o victimă?
– conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate;
– sesizaţi Poliția, sub orice formă o puteți face;
– dacă vă simțiți în pericol, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg;
– cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, adăpost, etc.;
Aspecte legale
În privinţa măsurilor care pot fi luate de poliţişti în situaţiile de violenţă în familie, reamintim că, încă din 28 decembrie 2018, poliţiştii care intervin la cazuri de violenţă domestică pot emite, după analizarea situaţiei, pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aştepte unul încuviinţat de judecător.
Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.
În situaţia încălcării de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecţie, a oricăreia dintre interdicţiile stabilite prin ordinul de protecție, fapta constituie infracţiune, conform cadrului legal prevăzut de Legea 217/2003.
Recomandări pentru sărbători în siguranță
Nu vă afişați în public cu bijuterii ori sume mari de bani şi nu faceţi referiri la bunurile de valoare pe care le aveţi asupra voastră pentru a nu deveni o ţintă sigură pentru răufăcatori.
Priviţi în jurul vostru şi, dacă observaţi persoane care vă inspiră neîncredere, îndepărtaţi-vă de acestea şi căutaţi un loc cât mai luminat şi mai animat.
În cazul în care aţi devenit victima unei agresiuni, încercaţi să reţineţi cât mai multe detalii despre autori: înfăţişare, semne particulare, direcţia în care au fugit, numărul de înmatriculare al autoturismului folosit de aceștia, complici, pentru ca poliția să aibă o misiune mai ușoară în identificare lor, în vederea tragerii la răspundere a acestora.
Nu luaţi asupra voastră sume mari de bani, ci doar necesarul pentru cumpărăturile planificate. Mai bine ați folosi cardul bancar la cumpărături, în cazul în care dețineți unul.
Fiți prudenți în magazinele aglomerate, supravegheaţi-vă bunurile (portofele, genți, borsete) şi nu le depozitaţi în coşul de cumpărături de unde pot fi sustrase cu uşurinţă într-o clipă de neatenţie.
Când achitaţi diferite bunuri, nu scoateţi din buzunar sume mari de bani, ci numai suma necesară plăţii contravalorii acestora.
În cazul în care sunteţi împinși în aglomeraţie, verificaţi-vă imediat buzunarul cu bani, portofelul, borseta sau geanta pentru a fi siguri că nu sunteţi victimele unor înscenări puse la cale de unul sau mai mulţi hoţi.
Nu lăsaţi niciodată în autoturism actele maşinii, bani sau alte documente importante.
Obiectele tentante (telefoane mobile, laptop-uri, genţi, pungi de cadouri, bijuterii, serviete), lăsate la vedere în maşină, pot reprezenta adevărate tentaţii pentru hoţi. Luați-le cu voi sau depozitați-le în portbagaj!
În cazul în care plecaţi de acasă de sărbători, indiferent de perioada în care lipsiţi, pentru ca revenirea să vă fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijaţi următoarele aspecte:
Rugaţi un vecin de încredere să ţină sub observaţie casa şi să anunţe poliţia dacă observă o persoană/persoane suspecte care staţionează fără motiv în faţa uşii sau care încearcă să forţeze deschiderea uşii!
Spuneți numai persoanelor de încredere atunci când plecaţi de acasă pentru mai multe zile!
Închideţi şi asiguraţi la plecare toate uşile şi geamurile locuinţei, uşa de la balcon, geamul de aerisire de la baie!
Fiți discreți când vă pregătiți de plecare! Mai mult, nu postaţi pe reţelele de socializare perioadele şi locurile în care veţi petrece sărbătorile, deoarece persoanele certate cu legea îşi culeg informaţiile şi de pe aceste mijloace moderne de comunicare.
Atunci când părăsiţi locuinţa pentru mai mult timp, lăsaţi o lumină aprinsă care poate deruta eventualii “musafiri nepoftiţi”