O mare fabrică, în insolvență! Sute de muncitori au dat în judecată conducerea
UNIO este poate una dintre cele mai vechi fabrici din județul Satu Mare, care a dominat industria din această zonă a țării. Doar că, între timp, problemele s-au acumulat iar numărul muncitorilor s-a redus drastic. Și cum problemele și mai mari erau inevitabile, au urmat protestele și, în final, procedura insolvenței.
Potrivit informațiilor PresaSM, în acest moment se încearcă salvarea fabricii, dar nu pare să fie prea ușor, în condițiile în care muncitorii sunt nemulțumiți. Sute de muncitori, prin intermediul sindicatului, chiar au deschis litigii de muncă la Tribunalul Satu Mare, dar acestea vor fi, cel mai probabil, suspendate. Nu de alta, dar pe durata insolvenței se suspendă de drept toate acțiunile judiciare, extrajudiciare sau măsurile de executare silită.
Aceste procese au primit termen pentru luna noiembrie a acestui an, în urma cărora sute de angajați speră să își primească drepturile bănești cuvenite.
”S.C. Unio S.A. este în insolventā. Actualul proprietar al unitātii (…) a declarat insolvențā. Sindicatul de la Unio poate cā v-a adus la cunostințā, ceea ce nu cred. Deci, sfatul meu…dacā nici acum nu ați primit salariile, sā nu credeti cā veti primii. Foarte mulți au plecat de la unitatea (…) sau au fost dați afarā pentru cā au participat la greve spontane, din pācate fārā rost”, este mesajul unui fost angajat, care a dat în judecată conducerea UNIO.
Istoria firmei UNIO începe la 19 septembrie 1911, când, pe locul actual al întreprinderii ia fiinţă „Fabrica de Produse de Tâmplărie şi Comerţ de lemne – Societate pe acţiuni Satu Mare”. Producţia de bază a acestei unităţi economice era axată pe lucrări de tâmplărie şi comerţ forestier.
În primii 10 ani întreprinderea a cunoscut nu numai o diversificare a activităţii productive şi o metamorfoză a denumirii, dar a ajuns chiar la faliment în timpul primului război mondial, când este acaparată de un trust bancar care îi dă denumirea de „UNIO”. După 1990 UNIO s-a orientat cu toate forţele spre piaţa externă, în special piaţa europeană. În anul 2000, UNIO s-a privatizat.