O dorință fără prea mult sens. Referendum pentru alipirea unei localități de Satu Mare
Câțiva localnici din Mărtinești, comuna Odoreu, au ridicat o problemă fără prea mari șanse de izbândă: referendum pentru dezlipirea Mărtineștiului de Odoreu și alipirea la municipiul Satu Mare. La o analiză simplă, se pare că intenția ar putea aduce doar deservicii locuitorilor; impozite mai mari și nesiguranța efectuării unor investiții în infrastructură.
O cerere de despărțire cel puțin discutabilă
Un localnic din Mărtinești susține de ceva vreme nevoia unui referendum în vederea dezlipirii localității de comuna Odoreu. Respectiv, alipirea Mărtineștiului la municipiul Satu Mare. Inițiatorul speră ca astfel să se facă investiții mai multe în satul în care locuiește. O speranță deșartă, dacă luăm în considerare precedentul celor din Sătmărel, care au dorit să se despartă de municipiul Satu Mare tocmai pentru că nu s-ar fi făcut investițiile la care se așteptau localnicii.
Mai exact, să te desparți de Odoreu, poate comuna cu cel mai mare grad de dezvoltare din județul Satu Mare, și să te unești administrativ cu un municipiu reședință de județ s-ar putea să nu aducă decât impozite și taxe mult mai mari.
Exemplul Sătmărel…din care ar putea învăța Mărtineștiul
În decembrie 2016, locuitorii Cartierului Sătmărel au inițiat un proces de strângere de semnături prin care își manifestau voința de a se desprinde de municipiul Satu Mare. Locuitorii din Sătmărel ar fi vrut să aparțină administrativ de comuna Vetiș.
Oamenii din Sătmărel au fost nemulțumiți de starea infrastructurii și au susținut faptul că edilii i-ar fi ignorat. Prin desprindere, cei din Sătmărel erau convinși că vor putea accesa fonduri pentru dezvoltarea localităților rurale, Sătmărelul fiind în prezent în categoria urbană, cu toate că realitatea o include în cea rurală. Doar este un sat în adevăratul sens al cuvântului.
”Într-un fel îi înțelegem, căci vor putea obține mai multe fonduri pentru dezvoltare ca și sat”, spunea viceprimarul municipiului Satu Mare, Adrian Albu, în 2016.
Primarul Odoreului: ”Toți suntem egali, dezvoltarea se face uniform”
Contactat telefonic, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, exclude o astfel de posibilitate și susține că toți localnicii sunt odoreni, indiferent de localitate în care domiciliază. Edilul șef susține că în cel mai scurt timp va începe execuția unui proiect în valoare de un milion de euro, fără TVA, pentru realizare a 9,6 kilometri de drum în localitățile Mărtinești și Berindan. Proiect salvat de conducerea Primăriei Odoreu, după ce Tehnic Asist a intrat în insolvență, iar execuția lucrărilor risca să se amâne cu câțiva ani!
”Da, s-a auzit un astfel de zvon, probabil a fost o nemulțumire legată de contractul de execuție a drumului dintre Mărtinești și Berindan. Contract pe care noi l-am salvat, după ce Tehnic Asist a intrat în insolvență. Avem deja o firmă executantă, care va începe lucrările. Acea nemulțumire a rămas fără obiect. Am făcut tot posibilul pentru a reîncepe execuția în cel mai scurt timp cu putință și am reușit acest lucru. Pentru noi, ca și administrație, toți cetățenii sunt egali, toți sunt odoreni, indiferent din ce localitate sunt. Și am demonstrat acest lucru”, a precizat Dumitru Pop.
Odoreul este în plină dezvoltare
Dacă în anii 2000 iluminatul public și electrificarea erau destul de precare, în Mărtinești erau stâlpi de lemn și câte un bec ”pierdut” (!), azi avem iluminat pe bază de Led pe fiecare stâlp, în toată comuna, extinderea rețelei de apă în localitățile care compun comuna Odoreu s-a făcut până la 29 de kilometri. De asemenea, s-a înființat rețeaua de canalizare în Odoreu și Mărtinești, respectiv asfaltarea străzilor din comună, care sunt doar câteva proiecte realizate.
Introducerea rețelei de gaz în comună a reprezentat o investiție care în acel moment, 2003, nu prezenta interes pentru cetățeni. Chiar dimpotrivă, au fost voci care au criticat această investiție, lemnele erau la un preț accesibil. Totul s-a schimbat în ultimii ani, când a început marea racordare la rețeaua de gaze. În perioada 2015 – 2019 s-au branșat la rețeaua de gaz un număr de 356 gospodării.
Dublarea intravilanului comunei, măsură realizată în anul 2007, prin aprobarea P.U.G., de la 600 la 1.200 de hectare, a asigurat un cadru prielnic cetățenilor pentru a-și valorifica terenurile și pentru a construi case noi. În perioada 2005 – 2019 au fost aprobate 37 de Planuri Urbanistice Zonale (P.U.Z.).
Aceste măsuri importante au dus la creșterea numărului de locuințe. Ajunge să spunem că în perioada 2005 – 2011 au fost contruite 251 de case, 388 de gospodarii s-au racordat la rețeaua de apă potabilă și 229 de gospodarii s-au racordat la rețeaua de gaze naturale.
În perioada 2012 – 2019, numărul solicitarilor a crescut, fiind eliberate 389 de autorizații de construire. Mai mult, 593 de gospodării s-au racordat la rețeaua de apă și 465 de gospodarii s-au branșat la rețeaua de gaze naturale.
În anul 2000, comuna Odoreu avea o populație de aproximativ 4.800 locuitori, în timp ce azi se depășește 6.000 de persoane. Așezarea geografică a comunei și investițiile realizate de autoritatea publică atrage interesul a tot mai mulți investitori privați, interesați să-și construiască case sau ansambluri rezidențiale.
În aceste condiții, la o analiză serioasă, cererea privind dezlipirea Mărtineștiului de Odoreu pare cel puțin inoportună.