Nu e glumă! Apartamente ANL, de la stat, vândute cu 5.000 lei în Satu Mare
Situație demnă de filmele de comedie în municipiul Satu Mare! Apartamente ANL de pe Bulevardul Cloșca sunt vândute cu prețuri cuprinse între 3.600 și 5.400 de lei. Și nu oricum, ci prin hotărâri ale instanțelor de judecată. Sentințe care, la prima vedere, par să sfideze orice logică.
Pentru unii mumă, pentru alții ciumă
Ca să exemplificăm și mai mult o oarecare absurditate a unor decizii judecătorești, ajunge să enumerăm câteva dintre prețurile aprobate de Consiliul Local Satu Mare. Deci, în blocuri ANL, situate pe Bulevardul Cloșca (deci în aceeași curte), prețurile decise de instanțele de judecată au diferențe uriașe.
De exemplu, în blocul A de la nr. 72-74, prețurile apartamentelor variază de la 3.681,25 lei, 5.409.20 lei, respectiv 5.400.01 lei. În schimb, în blocul B de la nr. 72-74, prețurile apartamentelor sunt de 175.814 lei, 112.000 lei, respectiv 169.000 lei.
Întrebare: dacă proprietarul va achita 3.600 de lei, apoi va dori să vândă apartamentul, oare care va fi prețul?!
Ultimele cazuri, aprobate chiar astăzi
Chiar în ședința de astăzi au fost pe ordinea de zi a Consiliului Local Satu Mare două astfel de proiecte, cu valori de vânzare diametral opuse. Dacă în blocul A, et.3, preţul de vânzare a locuinţei este de 169.932 lei, în același bloc, dar la etaj 1, preţul de vânzare stabilit de reglementările în vigoare la data începerii procedurii de vânzare, respectiv la data de 22.05.2008, este de…5 597.
Consilierii locali nu au avut ce să facă și au aprobat acest proiect. În definitiv, vorbim despre decizii ale instanțelor de judecată. Iar nerespectarea lor poate atrage inclusiv răspunderea penală.
Cum și cine poate cumpăra apartamentele ANL
Potrivit Agenției Naționale pentru Locuințe, apartamentele pot achizitionate după o perioadă de închiriere de minimum un an, prin achitarea de rate lunare către autorităţile publice locale, prin contractarea de credite ipotecare, prin Programul Prima Casă sau cu achitarea integrală a preţului final din surse proprii.
”Transferul de proprietate asupra locuinței către cumpărător se va produce dupa ce veți achita integral valoarea de vânzare. Până la acea dată locuința rămâne în administrarea autorităților publice locale. Odată cu dreptul de proprietate asupra locuinței, veți dobândi dreptul de proprietate asupra cotelor-părți de construcții și instalații, asupra dotărilor care se pot folosi doar în comun și dreptul de folosință asupra cotei-părți de teren aferentă acesteia, pe durata existenței clădirii”, spun cei de la ANL.
Ce-i drept, nici nu trebuie să fi foarte bogat să plătești sume de 3.600 sau 5.400 de lei pentru un apartament.
Ce excrocherie. Și mai huiduim mafioții?
View Comment