Noi relaxări de la 1 iunie. Petrecăreții vor avea liber la distracție
Premierul Florin Cîțu a declarat, marți, că se menține calendarul cu noi măsuri de relaxare de la 1 iunie, 1 iulie, 1 august, având în vedere rezultatele campaniei de vaccinare. Cîțu a precizat și că ședința de joi sau vineri vor fi luate măsurile de relaxare pentru 1 iunie.
„De la 1 iunie facem relaxări. Am prezentat un calendar al relaxărilor pentru 1 iunie, 1 iulie, 1 august. Ne ținem de el. În ședința de joi sau vineri vom avea măsuri pentru 1 iunie. Dacă este nevoie să ajustăm și pentru celelalte perioade vom ajusta acum. Am discutat și cu cei afectați direct, vom îmbunătăți unele măsuri”, a precizat Cîțu în cadrul unei conferințe de presă de marți.
În hotărârea care a anunțat primele relaxări, cele care au intrat în vigoare odată cu 15 mai, autoritățile au precizat și măsurile ce ar putea fi adoptate începând cu data de 1 iunie, dacă rata de vaccinare se menține ridicată, iar gradul de îmbolnăvire scade.
Măsuri ce ar putea intra în vigoare de la 1 iunie
Pe 1 iunie se vor putea relua activitățile culturale, artistice și de divertisment desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 1.000 de persoane și cu asigurarea unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană și respectarea măsurilor de protecție sanitară. Asta doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
Chefuri cu zeci de persoane. La club și la discotecă, doar persoanele vaccinate
Tot din 1 iunie se vor putea relua și evenimentele private, tot dacă localitățile nu intră din nou în scenariul roșu. Astfel, odată cu începutul lunii viitore, la nunți, botezuri, mese festive sau parastase vor putea participa maxim 70 de persoane dacă evenimentele sunt organizate în spații deschise și maxim 50 de persoane, dacă ele sunt organizate în spații închise.
Sunt vești bune și pentru industria HoReCa, mai ales în ceea ce privește restaurantele, dar și barurile și discotecile.
Și restaurantele și cafenelele se vor putea deschide în interior, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului, tot dacă localitățile nu se află în scenariul roșu.
În ceea ce privește barurile, cluburi și discoteci, după 1 iunie va fi permisă participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu condiția ca acesta să facă dovada vaccinării împotriva SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Se redeschid talciocurile, locurile de joacă pentru cei mici. Și mai mulți la sălile de fitness
Începând cu data de 01.07.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune permiterea desfășurării activității târgurilor, bâlciurilor şi a talciocurilor, definite potrivit art. 7 alin. (1) din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse şi servicii de piață în unele zone publice.
Tot de la 1 iunie se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații închise cu participarea publicului până la 70/% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, cu obligativitatea purtării măștii de protecție.
Operatorilor economici care gestionează locurile de joacă în spații închise își vor putea relua și ei activitatea, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu condiția ca însoțitorii copiilor să facă dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.
Competițiilor sportive în spații închise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului se va putea reula tot odată cu 1 iunie.
Începând cu data de 01.06.2021, dacă la nivel național se atinge ținta de vaccinare pentru luna în curs, se propune reluarea activității operatorilor economici desfășurată în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, cu participarea publicului până la 70% din capacitatea maximă a spațiului.