Noi mărturii ale bolnavilor umiliți la Evaluare. Alți imobilizați la pat puși pe drumuri în Satu Mare
O postare pe Facebook în care o sătmăreancă povestește experiența avută la Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap a strâns zeci de comentarii din partea altor cetățeni care s-au lovit și ei de lipsa de profesionalism, aroganța și cinismul angajaților de la stat. Sătmărenii povestesc că persoanele cu dizabilități sunt puse să vină la comisie cu taxi-ul sau ambulanța, iar legea este respectată abia în momentul în care se ajunge la scandal.
O sătmăreancă a descris pe Facebook experiența prin care a trecut la Comisia de evaluare a presoanelor cu handicap, atunci când a încercat să facă dosarul bunicii sale. Povestea femeii, în care personalul angajat era acuzat de încălcarea drepturilor, dar și de aroganță și cinism, a fost comentată de zeci de sătmăreni care au descris situații similare.
Mișto cu un bolnav operat pe creier
Sătmăreanul Mihai B. povestește că a fost operat pe creier și s-a dus să își facă actele pentru o pensie de handicap. Doar că a fost întâmpinat cu aroganță. Mai mult, pacientului nu a putut riposta, având probleme cu expriramerea după intervenția chirurgicală.
”Eu am avut tumoare la creier si de atunci am crize de epilepsie aproape săptămânal. Mi-am depus și eu dosarul ca să beneficiez și eu de banii puțini de handicap, dar degeaba, pentru că tot așa ca și doamna s-a vorbit cu mine cu atâta aroganță, că până la urmă aproape mie mi-a fost rușine, dar cel mai rău a fost că nu am putut să dau replică, pentru că tot din cauza operației îmi vin cuvintele mai greu pe gură”, a povestit sătmăreanul.
Medicii spun DA, comisia spune NU
Un sătmărean povestește cum a fost pus să facă analize suplimentare, pe banii săi, pentru a obține dreptul de însoțitor pentru un pacient bolnav. Mai mult, după toți banii cheltuiți și toată alergătura, deși specialiștii au considerat că persoana are nevoie de sprijin, comisia finală decide că nu-i cazul.
“Iar profesionalismul nu există. […] Rezultatul: deși toate comisiile și toți specialiștii constată că se impune însoțitor, că vorbim de boli cronice grave, la comisia finală ei hotărăsc, de la sine putere, că nu se impune însoțitor. Toate astea după 2 luni de alergătură și umblat dupa acte”, spune sătmăreanul.
Întrebarea cetățenilor este legitimă, dacă birocrația poate fi cu adevărat învinsă de cei mai vulnerabili dintre cetățeni.
“Întrebare: dacă persoana cu handicap nu are sprijinul cuiva, cum își imaginează această instituție că un pacient este capabil să își procure toate inepțiile pe care aceste comisii le inventează, uneori fără nici o bază legală?!”, se întreabă retoric sătmăreanul.
Pile și relații sau dreptate în instanță?!
În ceea ce privește contestarea în instanță sau depunerea unor plângeri pe numele angajaților, oamenii spun că sunt sfătuiți să nu își piardă timpul și banii, din cauza sistemului de relații.
Alții confirmă faptul că persoane aflate în stare critică au fost chemate la comisie, iar situația s-a rezolvat abia după scandal.
„Eu, unul, după ce m-au întrebat mai mulți funcționari dacă persoana cu metastaze la ficat-oase-plămâni, la care i-au mai dat 1 lună, <>, eu le-am zis clar <<dacă mai pune această întrebare cineva în acea instituție, personal îl voi lipi de perete „. După aceasta parcă totul a decurs operativ, și după o zi au zis ” dumneavoastra sunteți acela ” . Umblând în acele „comisii ” vedeam cum poarta oameni fără picioare și altele la „ievaluari ” .
Legea care protejează persoanele cu handicap a fost modificată, mai exact alin. (1) al art. 87, printr-o Ordonanță de Urgență în 2010 și prevede că:
“Pentru persoanele cu handicap a căror afecţiune a generat deficienţe funcţionale şi/sau structural-anatomice într-un stadiu ireversibil şi care nu pot urma programe de recuperare, Comisia de evaluare va stabili un termen permanent de valabilitate a certificatului fără a fi necesară prezentarea acestora la reevaluările periodice”
Și mărturiile continuă să vină
Și alți sătmăreni au confirmat experiențele de la Comisie, inclusiv faptul că abia odată ce îți cunoști drepturile, ele îți sunt respectate.
“Am pățit și eu cu mama mea, era internată la Spital când a trebui să ajungă la comisie, am mers personal acolo și le-am zis că e internată și că e imobilizată la pat, stiți ce mi-au zis? Să o aduc cu salvarea. Am zis: << domnilor salvarea nu e Taxi!!!!!!!!>> M-am certat cu ei puțin și ziua următoare au venit la Spital, și totul s-a rezolvat. Apoi am aflat că au oameni care merg pe teren. Nu vă lăsați intimidați! Cereți-vă drepturile pt cei bolnavi!”, a spus o altă sătmăreancă.
“Confirm, experiență similară cu un membru al familiei. Stat in stat și dispreț total”, a scris un alt internaut.
Dincolo de nerespectarea drepturilor, oamenii se plâng și de aroganța angajaților care ar trebui să îi protejeze pe cei mai vulnerabili dintre noi.
“Am trecut pe acolo cu mama la o evaluare, si m-am ciocnit de o functionara aroganta si ironica”, a comentat o altă persoană.
Iar în timp ce persoanele care au cu adevărat nevoie de sistemul social, se luptă cu acesta pentru a beneficia de drepturile deja câștigate, unii internauți spun că cunosc cazuri în care persoane apte de muncă au reușit să se încadreze în grad de handicap.
Poate dacă acești membri ai comisiei s-ar gândi că pot și ei să ajungă în situația bolnavilor, și cineva să-și bată joc de ei, poate atunci s-ar comporta corect și uman!
View Comment