Noi detalii în cazul bebelușului mort la câteva zile după naștere la Spitalul Județean Satu Mare
Noi detalii în cazului bebelușului mort la câteva zile după naștere la Spitalul Județean Satu Mare. Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare a declinat competența de soluționare a cazului bebelușului Mateo, mort după ce a fost transferat de la Satu Mare la Oradea, Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. Aceasta după solicitare tatălui micuțului, Ablonczi Daniel prin avocat ales Doseanu & Asociații. Cererea a fost considerată întemeiată raportat la competența teritorială și a primul organ sesizat.
Reamintim că o întâmplare cumplită a traumatizat viaţa unui cuplu de tineri din municipiul Satu Mare. Aflaţi la frageda vârstă de 20 de ani, cei doi sunt părinţi care şi-au îngropat fiul. Şi acum strigă lumii, să-i audă: „Vrem dreptate!”. Un copil care a murit la scurt timp după ce a venit pe lume, chiar dacă nu a avut nici un fel de problemă de natură fiziologică pe durata sarcinii. S-a întâmplat la Secţia de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. A doua zi a ajuns la urgenţe la Oradea, transportat cu elicopterul, în stare critică, iar la scurt timp a murit, informează BihorJust.ro
Ancheta penală, aflată în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, vizează personalul medical care a asistat naştere: trei medici, o asistentă medicală şi o moaşă din cadrul Secţiei de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Satu Mare. ”Ucidere din culpă” este acuzaţia în faţa căreia trebuie să răspundă cei din echipa care l-au adus pe lume pe micuţul Mateo, care a murit cu multiple fracturi craniene şi hemoragie cerebrală.
Întrucât starea de sănătate a micuţului Mateo Horváth copilului era critică, în 2 aprilie, la fix 25 de ore de la naştere, s-a decis transferul acestuia de urgenţă la Oradea. În jurul orei 12:30, elicopterul SMURD a decolat spre Oradea, unde bebeluşul a fost internat imediat pe secţia de ATI Neonatologie a Maternităţii Oradea, din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor. La internare, copilul era în stare extrem de gravă, iar un examen sumar arăta tumefieri (umflături) la nivelul capului.
A fost trecut imediat pe aparate, cu respiraţie mecanică, în speranţa că acestea îi vor salva viaţa şi îl vor ajuta să se recupereze. Însă starea bebeluşului s-a agravat constant, iar examinarea ecografică a relevat o hemoragie masivă la nivelului capului.
La ora 16:15, nou născutul a intrat în stop cardio-respiratoriu, iar după o jumătate de oră de încercări disperate ale medicilor să-l resusciteze, Mateo s-a urcat la îngeri. Citând din certificatul de deces, cauzele morţii, constatate de medicii specialişti orădeni, sunt clare şi fără echivoc: „insuficienţă cardio-respiratorie severă, hematom epicranian masiv, hematom subdural, şoc hipovolemic (provocat de hemoragie masivă şi fractura cutiei craniene – n.a.) şi traumatism obstetrical cu fractura cutiei craniene”.
După decesul micuţului Mateo, medicii orădeni au sesizat Poliţia, care a deschis un dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă, cu autor necunoscut, ordonând, în acelaşi timp, efectuarea autopsiei, pentru a releva cu certitudine cauzele morţii micuţului.
Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Ioan Adrian Marc, a explicat că bebelușul a avut un travaliu lung și că imediat după naștere a avut loc o reanimare. Cu toate acestea, după stabilizare, starea bebelușului s-a deteriorat și a fost transferat la o maternitate de gradul 3 în Oradea. Marc a menționat că medicii specialiști susțin că evoluția nefavorabilă a bebelușului ar putea fi cauzată de o afecțiune rară și nu de o culpă medicală.
Întrebat care este punctul de vedere al medicilor specialişti, Adrian Marc a spus că aceştia consideră că evoluţia proastă a bebeluşului putea fi cauzată de o afecţiune rară.
”Ei nu consideră că starea care, din păcate, s-a deteriorat şi decesul care a fost constatat, în opinia lor nu se datorează unei culpe medicale. Faptul că a fost un travaliu lung, faptul că avea un scor nu foarte favorabil la naştere, cu toate acestea a dat semne de stabilizare şi evoluţie favorabilă, dar se pare că totuşi situaţia nu a decurs cum trebuia să decurgă din punctul de vedere al evoluţiei post-natale, a culminat cu transferul şi tot ce a decurs ulterior ca parcurs nefavorabil. Din informaţiile lor şi ce avem noi în analiză şi am transmis aceste informaţii către instituţiile abilitate, se consideră că această evoluţie şi reanimarea s-ar datora unei afecţiuni, din câte am înţeles, care se poate să fie foarte rară. Lucrurile încă sunt prematur de a fi concluzionate”, a spus Ioan Adrian Marc.
Principalul medic acuzat de familia micuțului Mateo nu a dorit să răspundă la întrebările jurnaliștilor și nici nu a emis un punct de vedere.
Avocatul Răzvan Doseanu, care şi-a asumat sarcina de a face lumină în acest caz, prezintă concluziile raportului de expertiză medico-legală necroptică, adică rezultatele autopsiei micuţului Mateo, mai pe înţelesul oricui: „Moartea micuţului a fost violentă, potrivit raportului de necropsie (…) Ea s-a datorat şocului hipovolemic (hemoragie cerebrală – n.a.), consecinţa fracturii complexe de boltă de craniu cu hematom epicranian masiv şi hematom subdural. Cu ocazia efectuării autopsiei medico-legale, s-au constatat leziuni traumatice la nivelul extremităţii cefalice (echimoză frontală, hzematom epicranian, fracturi nivelul boltei craniului, hemoragie extradurală, ruptură de sinus sagital superior, hematom subdural) care pot data din data de 01.04.2023. Aceste leziuni au putut surveni în cursul naşterii şi s-au putut produce prin comprimări cu corpuri dure, de exemplu degete, instrumente obstetricale”.