Nesătui de bani! Bolnavi trimiși de la spital la cabinete private pentru a fi taxați
Deși salariile medicilor din spitalele din județul Satu Mare au fost mărite substanțial, vechile metehne au rămas. Mai exact, unii medici continuă să direcționeze pacienți de la spitale/policlinici înspre cabinetele private pentru a putea să se asigure astfel banii pentru buzunarele lor sau ale altor cadre medicale. Să nu mai vorbim despre faptul că unii medici nici nu își respectă programul la spitale sau în policlinici, dar pot fi găsiți aproape mereu la cabinetele private.
Dacă mai punem la socoteală faptul că nu puțin pacienți nici nu primesc chitanță pentru sumele achitate, vorbim aici și despre evaziune fiscală. Acest fenomen este cunoscut de către autoritățile abilitate ale statului, dar totul este trecut sub tăcere. Iar singurul care pare să piardă este pacientul, care se vede nevoit să mai scoată din buzunar o sumă de bani, pe lângă taxele pe care le plătește sau pe care le-a plătit, cum este cazul unui pensionar.
Ministrul Alexandru Rafila a precizat că ministerul Sănătăţii lucrează la „o strategie care să limiteze acest lucru”.
”Nu ştiu dacă o să putem să o eliminăm, o să încercăm să facem lucrurile astea aplicat şi într-un mod care responsabilizează medicii. Cred că ar trebui făcută o declaraţie pe proprie răspundere a medicilor care lucrează în instituţiile publice, privind acest aspect, că nu direcţionează pacienţi. Trebuie stabilite şi nişte sancţiuni care să poată să fie aplicabile şi pe de altă parte, şi asta o să o introducem curând în criteriile de performanţă ale managerilor, este vorba de modul în care este respectat programul de lucru în spitalele publice, pentru că un medic care lucrează într-un spital public trebuie să desfăşoare activitate de cel puţin şase ore iar completarea până la 7 ore o face printr-un serviciu de gardă sau două gărzi, în funcţie de unitatea sanitară”, a explicat Alexandru Rafila.