Municipiul Satu Mare, notă mare la transparența bugetului. Ce notă a luat Careiului și cum stăm în clasamentul național
Satu Mare a luat notă mare la transparența bugetelor, potrivit analizei făcute de cei de la Funky Citizens, care au verificat modul de adoptare al bugetelor locale pentru anul în curs în 103 municipii din țară. Cea mai mare notă a obținut-o Brașovul, iar la polul opus se află municipiile Gheorgheni, Zalău și Orăștie. În ceea ce privește municipiul Carei, cei de la Funky Citizens i-au dat doar nota 2.
Pentru al treilea an la rând, Funky Citizens a analizat bugetele celor 103 municipii ale României, plus cele şase sectoare ale Bucureştiului, pentru a vedea cât de transparente şi deschise cu cetăţenii sunt, pornind de la un moment-cheie: adoptarea bugetelor locale pentru anul 2023.
„Analiza noastră se bazează pe ceea ce spune legea că administraţia publică locală trebuie (şi poate) să facă. Notarea din analiză se face ţinând cont de prevederile legii cu privire la calendarul bugetar, acordându-se bonusuri pentru iniţiative care depăşesc prevederile minime legale, precum organizarea unui eveniment de dezbatere dedicat cetăţenilor”, spun cei de la Funky Citizen în comunicatul de presă. „Analiza noastră are în vedere disponibilitatea datelor şi documentelor, nu conţinutul lor.”
Conform analizei, 38 din 109 municipalităţi au organizat dezbatere publică pe tema bugetului, reprezentând 35% din total. 69,72% dintre primăriile suspuse analizei nu au publicat la termen proiectul de buget, 24 de municipii nepublicând deloc proiectul de buget, iar 22,94% nu au postat pe site-ul propriu anunţ privind dezbaterea bugetului. La Târgu Secuiesc, anunţul specifică faptul că proiectul de buget poate fi consultat numai la sediul primăriei.
De asemenea, 29,36% dintre administraţiile de municipii sau de sector nu au adoptat bugetul în termen legal. Astfel, 28 de municipii şi-au adoptat bugetul pe 31 ianuarie (ziua preferată în acest an) şi 25 pe 2 februarie, data-limită din punct de vedere legal. Cel mai repede au adoptat Iaşi (18 ianuarie), Buzău şi Moineşti (19 ianuarie).
Satu Mare, notă mare la trecerea bugetului local. Careiul, notă mică
Din acest punct de vede, nota cea mai mare a primit-o Primăria Braşov, care a obţinut 9, notă obţinută anul trecut de Sectorul 6. Primăriile din: Alexandria, Cluj-Napoca, Piatra Neamţ, Satu Mare, Sectorul 2, Sectorul 4, Sectorul 6, Turnu Măgurele au obţinut câte 8 puncte iar cele din Aiud, Alba Iulia, Arad, Blaj, Constanţa, Deva, Drăgăşani, Feteşti, Hunedoara, Iaşi, Mangalia, Mediaş, Oradea, Petroşani, Piteşti, Săcele, Slobozia, Timişoara, Vulcan câte 8 puncte. Cea mai mică notă a obţinut-o Primăria Gheorgheni, care are un punct.
Municipiul Cluj-Napoca (CJ) – 8 puncte – poate cea mai inclusivă dezbatere pe buget.
În ceea ce privește Careiul, acesta a obținut doar două puncte din zece, iar modul în care a fost adoptat bugetul a fost mai puțin transparent față de anul trecut, se arată în analiza celor de la Funky Citizens.
Astfel, în timp ce municipiul Satu Mare se află pe locul cinci la nivel național, din 103 municipii analizate, municipiul Carei se află pe locul 104.