Moment ISTORIC! Pasăre RĂPITOARE, reintrodusă în județul Satu Mare
Asociația Grupul Milvus din Târgu Mureș a anunțat, luni, reintroducerea șoimului dunărean în Câmpia de Vest, în cadrul unui proiect cu finanțare europeană.
Șoimul dunărean este una dintre speciile de păsări periclitate la nivel mondial. Specia a fost atât de pericilitată încât, spun specialiștii de la Grupul Milvus, prin anii 2000 nu se cunoștea nicio pereche cuibăritoare în zonă, populația națională fiind compusă din doar câteva perechi prezente în zona munților Măcinului din Dobrogea.
Secolul trecut, șoimul dunărean era destul de răspândit pe teritoriul României, însă din mai multe cauze (otrăvire, dispariția locurilor de cuibărit, extinderea agriculturii, vânătoare) aproape că a dispărut cu totul.
Prin câteva măsuri de conservare în cadrul unui proiect transfrontalier, Grupul Milvus, în colaborare cu companiile de transport și distribuție a energiei electrice, au montat peste 80 de cuiburi artificiale pe stâlpii de înaltă tensiune.
Potrivit documentului, cuiburile artificiale au fost montate la mare înălțime, întrucât șoimii dunăreni au nevoie de cuiburile altor păsări pentru a cuibări (în special ale speciilor de ciori sau altor păsări răpitoare), iar dacă acestea nu există, șoimii se adaptează ușor și le folosesc pe cele artificiale.
Agenția de Protecția Mediului Satu Mare este partener în cadrul acestui proiect.
”Unul dintre principalele scopuri ale proiectului este întărirea populațiilor de popândău din regiunea panonică a țării, această specie constituind o sursă importantă de hrană pentru șoimul dunărean”, a spus Elisabetta Bekessy, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Satu Mare.