Mobilizare excepțională la Moftin. Pompierii primesc dotări ultramoderne
Șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență ajunge la Satu Mare. Daniel Dragne va fi însoțit de o echipă de specialiști iar împreună vor prelua comanda și coordonarea acțiunilor din teren. O ședință de lucru cu specialiști din Anglia, Olanda și Canada va avea loc în această seară iar pompierii vor primi echipamente suplimentare de protecție.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat măsuri suplimentare pentru lichidarea incendiului din Moftin. Potrivit IGSU, inspectorul general împreună cu echipa sa de specialiști vor prelua comanda și coordonarea acțiunilor.
„Astfel, în cursul zilei de astăzi, inspectorul general, colonel ing. Daniel Dragne, împreună cu o echipă de specialişti din cadrul IGSU, se deplasează în judeţul Satu Mare pentru a prelua comanda şi coordonarea acţiunilor derulate în cooperare cu celelalte autorităţi care deţin expertiză în domeniu, pentru eliminarea posibilităţii producerii unor explozii. Luând în considerare specificitatea acestor tipuri de situaţii de urgenţă, procedura de intervenţie prevede ca acţiunile de stingere a incendiului să fie precedate, în mod obligatoriu, de măsuri tehnice speciale pentru captarea fluxului de gaze care să reducă presiunea la capătul sondei,” spune IGSU.
În această seară va avea loc o şedinţă de lucru pentru analiza situaţiei şi stabilirea soluţiilor tehnice, la care au fost convocaţi, de către societatea deţinătoare a sondei afectate, reprezentanţi ai unor companii de profil din Anglia, Olanda şi Canada.
Pompierii care se află la fața locului și monitorizează situația vor primi echipamente de protecție suplimentare, mai anunță IGSU.
„Totodată, în plan operaţional au fost luate măsuri de echipare suplimentară pentru protecţia personalului care se află la faţa locului, având în vedere temperaturile ridicate generate de arderea violentă, substanţele rezultate în urma acesteia, dar şi zgomotul produs de incendiu,” se mai arată în comunicarea IGSU.
Inspectoratul General mai explică și de ce nu a fost oprită sursa de alimentare și nu a fost lichidat incendiul.
„În contextul riscului ridicat de producere a unor acumulări de gaze care să conducă la o explozie, în cursul zilei de ieri s-a luat decizia de asigurare a protecţiei zonei fără întreruperea procesului de ardere, până la momentul în care societatea deţinătoare a sondei va asigura toate măsurile de securitate atât pentru echipajele de pompieri, cât şi pentru populaţia din zonă,” explică pompierii.
În acest moment, la faţa locului se află patru echipaje de pompieri salvatori. Celelalte forţe şi mijloace dislocate anterior au fost retrase în subunităţi, dar aceștia vor putea fi mobilizați dacă situația de pe teren o va cere.