Mircea Govor: „România are nevoie urgent de o strategie națională coerentă și aplicabilă pentru combaterea bullying-ului în școli”

Într-o intervenție de la tribuna Parlamentului, deputatul sătmărean Mircea Govor a atras atenția asupra cazurilor în creștere de bullying în școală. Potrivit statisticilor prezentate, peste 70% dintre elevi au fost martori ai unei situații de bullying, în timp ce trei din zece copii au fost amenințați cu bătaia. Deputatul sătmărean atrage atenția și asupra faptului că bullying-ul nu se referă doar la violența fizică, ci și la cea emoțională. În acest context, spune Govor, România are nevoie urgent de o strategie națională coerentă și aplicabilă pentru combaterea bullying-ului în școli.
Într-o intervenție în Parlament, șeful social democraților sătmăreni a solicitat elaborarea de urgență a unei strategii naționale, coerente și aplicabile, pentru combaterea bullying-ului în școli. Citând din datele unui studiu realizat de cei de la Salvați Copiii, deputatul sătmărean a argumentat că situația a devenit revoltătoare, cu peste 70% dintre elevi fiind martori ai unei situații de bullying, trei din zece elevi simțindu-se excluși de colegi, unul din patru fiind umiliți în fața clasei, iar trei din zece fiind amenințați cu bătaia.
„Astăzi am susținut, în Parlamentul României, o declarație politică despre un fenomen care afectează profund viețile copiilor noștri: bullying-ul. Este revoltător să știm că jumătate dintre elevii din România au fost umiliți, excluși sau chiar agresați fizic de colegi. Pentru mulți dintre ei, școala nu mai este un loc sigur, ci un spațiu în care trăiesc frica, rușinea și durerea – zi după zi.
Conform datelor prezentate de organizația Salvați Copiii:
• 73% dintre elevi au fost martorii unor situații de bullying;
• 3 din 10 copii sunt excluși constant din grupul de colegi;
• 1 din 4 a fost umilit în fața clasei;
• iar 3 din 10 sunt amenințați cu bătaia.
Cifrele oficiale vorbesc de la sine, dar realitatea din teren este și mai dură. În 2022, au fost raportate peste 11.000 de cazuri – însă numărul real este, cu siguranță, mult mai mare.
Violența fizică este doar vârful icebergului. Rănile emoționale provocate de bullying sunt profunde și de durată. Ele pot conduce la anxietate, depresie, izolare socială sau chiar consum de substanțe. În lipsa unei intervenții reale, pierdem șansa la o generație sănătoasă, încrezătoare și educată.
România are nevoie urgent de o strategie națională coerentă și aplicabilă pentru combaterea bullying-ului în școli”, a explicat deputatul sătmărean.
Govor a precizat că este nevoie ca fenomenul să fie tratat cu seriozitate și nu doar să beneficieze de inițiative pasagere. Ministerul Educației, spune deputatul sătmărean, este cel care trebuie să implementeze măsuri ferme și constante pentru a proteja elevii.
„Legislația actuală, deși interzice violența psihologică, nu oferă instrumente clare pentru prevenție, sancțiune și sprijin. Este esențial ca Ministerul Educației să trateze acest fenomen cu toată seriozitatea și să implementeze măsuri ferme și constante – nu doar inițiative pasagere. Copiii noștri au dreptul la demnitate. Au dreptul la o educație într-un mediu sigur și sănătos. Iar noi avem datoria să le asigurăm asta. Nu putem lăsa ca suferința lor să fie ignorată. Trebuie să acționăm ACUM – pentru România de mâine”, a concluzionat deputatul sătmărean Mircea Govor.
