Ministrul de Interne, în urma acuzațiilor de politizare a Poliției Satu Mare: ”Nu eu fac numirile în fruntea IJP”
Reporterul PresaSM l-a întrebat astăzi pe ministrul de Interne, Lucian Bode, cum comentează acuzațiile sindicaliștilor de la Europol, potrivit cărora noul adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului Satu Mare, comisarul șef Butnaru Claudiu, ar fi fost numit pe criterii politice. În condițiile în care – mai spun sindicaliștii din Poliția Română – noul adjunct nu ar fi excelat până acum în activitatea profesională.
Lucian Bode a precizat că nu el face numirile pe posturile de inspector adjuncți, ci șeful Inspectoratului General al Poliției Române. Dar nu a ascuns faptul că nu s-a opus acestei numiri.
”Ei ar trebui să știe că un adjunct de inspectorat județean este numit în funcție, fie împuternicit sau delegat la conducerea respectivei structuri de către șeful Inspectoratului General al Poliției Române, care nu este om politic, are rang de secretar de stat, dar este un polițist cu o experiență foarte, foarte importantă la nivelul Poliției Române. În consecință, ministrul Afacerilor Interne, în astfel de situații, și alte situații similare, merge pe încrederea pe care i-a acordat-o șefului Poliției Române, în momentul în care el a fost numit de către primul ministru”, a spus Lucian Bode, la întrebarea PresaSM.
Întrebat – totuși, dacă în Poliția Română se mai fac numiri pe criterii politice, Lucian Bode a precizat: ”Am auzit această terorie, […] că sunt promovați în funcții de conducere în diferitele structuri ale ministerului Afacerilor Interne, în special în funcție, oameni cu susținere politică. Eu când am venit în fruntea acestui minister, am găsit, din cei aproximativ 125.000 de angajați, 13.123 de funcții de conducere, dintre acestea 4000 erau împuterniciți, acei colegi cărora li se prelungea, la trei luni, la șase luni, maxim un an de zile, mandatul la conducerea respectivei structuri”.
Ministrul liberal de Interne a mai precizat că a încercat să depolitizeze posturile de conducere din Poliția Română prin scoaterea lor la concurs. Știindu-se faptul că un șef împuternicit sau delegat, fără concurs, este la mâna superiorului ierarhic care l-a numit.
”Una dintre deciziile pe care le-am luat a fost și asta, de a scoate la concurs toate posturile vacante. Așadar, am scos la concurs peste 3.000 de posturi de conducere, de la șef de post într-o comună oarecare la șeful Poliției Capitalei, de la șefi de structuri la nivel național, la șefi de structuri și birouri, la nivel județean, la șefi de IPJ, respectiv adjuncți ai inspectorului. Voi continua acest demers. Și aici, la Satu Mare, toate pozițiile de conducere vor fi coupate în urma unui concurs, așa cum s-a întâmplat în multe județe”, a mai spus Lucian Bodea.
Cu toate că declarațiile ministrului Bode din ultima perioada au denunțat șefii din poliție care sunt în „cârdășia cu puterea politică locală”, sindicaliștii de la Europol susțin că: ”în realitate se continuă practica bolnăvicioasă prin care oameni apropiați mediului politic sunt „împuterniciți” pe funcții de conducere fără a exista niciun criteriu de competență la bază”.
Redăm mai jos poziția sindicaliștilor din Inspectoratul de Poliție al Județului Satu Mare:
”Ultimul caz este cel de la IPJ Satu Mare, unde a fost „împuternicit”, pe baza influențelor politice, pe funcția de prim-adjunct al inspectorului șef, cms. șef Butnaru Claudiu, fără ca acesta să fi avut în cariera sa un post de conducere ocupat prin concurs. Cu alte cuvinte, acest personaj coordonează activitatea tuturor structurilor de poliție judiciară fără ca instituția să-i fi evaluat vreodată competențele și cunoștințele în acest domeniu.
Singurul moment în care cms. șef Butnaru a încercat vreodată să ocupe pe propriile forțe un post de conducere a fost în anul 2017 când a participat la concursul de șef al Biroului de Investigații Criminale, unde nu a reușit să obțină notă de trecere, ci doar un penibil 5. Dar nici acest semnal nu a contat pentru conducerea IGPR, pentru că știți cum se spune „dacă e ordin, cu plăcere…”, că doar domnul Bode a recunoscut oficial „cârdășia”.
Ca istoric profesional, cms. șef Butnaru a făcut ravagii pe la toate structurile pe la care s-a perindat. Inițial a fost „desemnat” șef la Serviciul de Acțiuni Speciale pentru câteva luni, de unde a reușit să plece înainte să reacționeze colectivul referitor la modul deficitar în care a gestionat structura. Ulterior s-a refugiat ca polițist pe o funcție de execuție, de unde a reușit să prindă o nouă „desemnare” ca șef al Biroul de Investigații Criminale. De pe această poziție s-a și înscris la concurs însă a eșuat lamentabil, nefiind în stare să obțină nici măcar notă de trecere.
A plecat din cadrul IPJ Satu Mare ca ofițer de execuție la Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate unde și-a lins rănile orgoliului și s-a repliat. În toată această perioadă, ofițerul s-a afișat în mod ostentativ cu un deputat de culoare galbenă, pe care îl invoca de 3 ori pe zi, doar, doar să se afle că are spate. Astfel, în luna august 2021 a prins o altă funcție de conducere, evident tot ca „împuternicit”, la noua structură înființată, Biroul de pregătire profesională. Cu toate că aici avea timp să se pregătească profesional pentru a nu se mai face de rușine cu note de 5, ofițerul alege calea scurtă, deja bătătorită prin relațiile strânse cu persoane din zona politică și dintre toți ofițerii cu experiență din cadrul IPJ Satu Mare, care cel puțin au reușit în cariera lor să treacă de un concurs, cms. șef Butnaru este „ales” să fie adjunctul inspectorului șef având în coordonare structurile de poliție judiciară.
Ne întrebăm cum îi va coordona cms. șef Butnaru pe toți acei polițiști judiciariști care știu că acesta a luat nota 5 la concursul de șef de Birou Investigații Criminale, adică cea mai mică funcție de conducere din cadrul poliției judiciare. Sau, ce încredere mai pot avea în el colegii de la judiciar cărora le-a încălcat drepturile prevăzute de lege, când a fost în trecut împuternicit șef, în sensul că a refuzat să le acorde norma 12B pentru munca în schimburi fiind nevoiți ca organizație să dăm în judecată instituția și să o obținem prin plata prin hotărâre a instanței.
Mesajul actualei conduceri a MAI e clar! Ai norocul să cunoști oameni politici sau chiar să le fii slugă?! Felicitări, ai cele mai mari șanse să fii „împuternicit” șef!”.