Milioane date cu discreție la Consiliul Județean. Bani pentru cei informați
Consiliul Județean pune la bătaie – cu o discreție deloc de invidiat – o sumă de 1,7 milioane de lei pentru fundațiile non-profit din județul Satu Mare. Problema ar putea să o constituie faptul că informația nu este foarte vizibilă pe situl Consiliului Județean. De unde s-ar putea concluziona că doar cei avizați sau informați și pe alte căi ar putea avea un avantaj în depunerea la timp a cererilor.
Concret, este vorba despre concursul de proiecte cu finanțări din fonduri publice pentru activități nonprofit de interes general, din cei 1,7 milioane lei, 500.000 de lei se dau pentru sport și 1,2 milioane pentru cultură.
Totuși, pentru ONG-urile care vor să acceseze fonduri trebuie să știe că mai au la dispoziție încă trei zile. Și asta pentru că data limită pentru depunere a propunerilor de proiecte este 24.07.2017, ora 14.00.
Ce-i drept, este destul de greu de întocmit o documentație completă în acest termen. Reporterii PresaSM.ro au luat legătura cu reprezentanții Consiliului Județean pentru a afla câte fundații și-au depus proiecte și din ce ”zone” provin acestea. Răspunsul a fost unul sec: ”Toate cererile se depun la Registratură. La noi ajung doar în data de 24.07, atunci când se deschid dosarele”.
Documentația pentru elaborarea și prezentarea propunerilor de programe/proiecte/acțiuni culturale în domeniile cultură și sport se poate obține de pe situl Consiliului Județean Satu Mare: www.cjsm.ro.
”Finanțarea nerambursabilă ce poate fi acordată pentru fiecare program/ proiect/ acțiune culturală depusă spre finanțare de către solicitanți, este de până la 80% din valoarea programului/ proiectului/ acțiunii culturale propuse, dar nu mai mult de 100.000 lei/ program /proiect/ acțiune culturală”, se arată pe situl Consiliului Județean.
Nota redacției: În virtutea liberului acces la fondurile publice, poate conducerea Consiliului Județean Satu Mare va înțelege ca pe viitor să iasă public, în conferințe de presă, astfel încât ONG-urile interesate să poată să își depună cererile. De asemenea, poate s-ar putea prelungi acest termen. Nu de alta, dar fondurile sunt cât se poate de publice, iar accesarea lor în mod echitabil este imperativă din perspectiva legii.
PresaSM.ro va demara în perioada următoare un demers jurnalistic pentru a afla și publica numele tuturor ONG-urilor care au accesat fonduri, respectiv proiectele care au fost declarate eligibile. Și asta pentru a nu exista niciun fel de dubiu în privința corectitudinii.