Mii de sătmăreni au pensii câștigate în U.E. Venituri decente, nu pensii mizerabile
Casa Județeană de Pensii Satu Mare are în evidențele sale un număr de 1.640 de persoane care primesc pensii din țările Uniunii Europene, după ce au muncit legal mai mulți ani peste hotare. Spre deosebire de ceilalți 80.000 de pensionari din județul Satu Mare, care muncit în România iar în prezent primesc lunar o pensie mizerabilă.
Doar în acest an au fost înregistrate un număr de 206 dosare privind acordarea pensiei comunitare: Ungaria – 88, Germania – 82, Austria – 18, Portugalia – 6, Italia – 4, Spania – 3, Belgia – 2, Danemarca – 1, Franța – 1 și Marea Britanie – 1.
Județul Satu Mare se află sub cod galben în ceea ce privește migrația persoanelor apte de muncă. Practic, un sătmărean din trei este plecat la muncă peste hotare. Din județul Satu Mare au plecat în străinătate un număr de peste 25.000 de persoane, în timp ce acasă au rămas să muncească circa 75.000, raportul între cei plecaţi şi salariaţi fiind de 1 la 3.
Situaţia este considerată destul de gravă din cauza acestui raport, judeţul nostru fiind inclus în aceeaşi categorie, alături de județul Maramureş, Sălaj şi Alba din Transilvania. Cei mai mulți care au ales calea străinătății au ajuns în Italia. Peste 9.500 de sătmăreni sunt plecați temporar sau de peste 10 ani în Peninsulă și contribuie la Produsul Intern Brut al Italiei.
Franța se bucură și ea de forța de muncă a 6.394 de sătmăreni, iar în Portugalia, dar și în Marea Britanie, lucrează peste 3.000 de sătmăreni, Iar acestea sunt doar datele oficiale. Zecilor de mii de sătmăreni înregistrați ca emigranți li se adaugă cei care au părăsit țara fără forme legale.
Statistica devine cu adevărat îngrijorătoare dacă ne uităm la mediile de vârstă ale celor plecați. Cei mai mulți sunt tineri, aflați la începutul carierei. Ca procent, 80 la sută dintre cei care au părăsit județul sunt cu vârste cuprinse între 19 și 64 de ani. Iar adulții își iau cu ei și copiii.
Exodul forței de muncă lovește puternic în economia județului, mai ales că, din 1992, Satu Mare a intrat într-un proces accentuat de îmbătrânire demografică. Datele Institutului Național de Statistică au arătat că ponderea populației tinere este tot mai mică, în timp ce crește cea a populației vârstnice. Sporul demografic negativ este dat de scăderea natalității și de migrația externă, iar situația adâncește problemele economiei naționale.