MENIU. Ce mâncare caldă trebuie să primească mii de elevi din județul Satu Mare
O chiflă, produse din carne și/sau brânzeturi, legume și un fruct reprezintă meniul unui elev din programul „masă caldă”, care costă 15 lei.
În județul Satu Mare, în acest an școlar, sunt nouă unități de învățământ preuniversitar de stat care sunt incluse în programul „Masa caldă”: Școala Gimnazială „Viorel Sălăgean” Beltiug, Școala Gimnazială Terebești, Școala Gimnazială „Bem Jozsef” Cărășeu, Școala Gimnazială Socond, Școala Gimnazială Acâș, Școala Gimnazială Culciu Mare, Școala Gimnazială „Petri Mor” Bogdand, Școala Gimnazială Săuca, Școala Gimnazială Orașu Nou.
Un pachet alimentar conține, conform edupedu.ro:
- produse de panificaţie din făină integrală – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului
- produse din carne și/sau brânzeturi/derivate din lapte 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
- legume – roşii, castraveţi, salată sau alte produse similare – 40 g – maximum 25 % din greutatea totală a pachetului. La acestea se va adăuga un fruct.
- Bugetul alocat programului nu s-a schimbat, deși numărul școlilor a crescut, la fel și tariful unui meniu zilnic pentru un elev la 15 lei, de la 10 lei (tarif stabilit în 2018-n.r.).
Astfel, un meniu ar trebui să conțină o supă, un orez cu legume și o salată de fructe, în cazul școlilor unde există cantină sau autoritatea locală va contracta în regim de catering.
Acolo unde nu există această posibilitate există opțiunea sanvișurilor ambalate după norme standard.
”Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare și de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare”, potrivit hotărârii de Guvern.
Meniul pe care îl pot avea copii, recomandări avizate de Ministerul Educației și de Institutul de Sănătate Publică:
- Ciorbă de legume;
- Supă de pui cu legume;
- Ciorbă de văcuță cu legume;
- Legume cu piept de pui la grătar;
- Mâncare de mazăre cu piept de pui;
- Pilaf cu legume și ficăței de pui;
- Piure de morcov cu grătar de pui;
- Piure de cartofi cu piept de curcan;
- Mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;
- Ghiveci de legume cu pui;
- Orez cu legume și pui la tava;
- Sufleu de broccoli cu brânză;
- Cartofi gratinați cu piept de pui la grătar;
- Tocană de legume cu orez brun;
- Piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume;
- Omletă cu legume (ardei, ciuperci, ceapă verde) și brânză telemea;
- Sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;
- Dovlecel umplut cu brânză la cuptor;
- Ciuperci la cuptor umplute cu brânză (pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani);
- Macaroane cu brânză;
- Cartofi franțuzești (la cuptor cu brânză şi ou);
- Quinoa cu legume;
- Sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume (roşii, castravete, salată);
- Sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude (gogoșar, varză, morcov);
- Salată de fructe (măr, pară, caisă, piersică, banană, portocală).
SURSA: edupedu.ro