Mega țeapă luată de sătmăreanul Florin Gardoș în schema NORDIS. Suma pierdută de fostul fotbalist
Fostul fotbalist sătmărean Florin Gardoș se numără prin marii păgubiți ai schemei NORDIS. Acesta s-a înscris pe lista creditorilor companiei Nordis, în cadrul dosarului insolvenței companiei, cu suma de 849.452 lei/circa 170.000 euro, alături de soția lui. Florin Gardoș a ezitat să vorbească public despre această țeapă din cauza unei clauze contractuale care îl obliga la plata unor penalități uriașe dacă ar fi adus ”prejudicii de imagine”.
Florin Gardoș le răspunde celor care au râs de el că se numără printre păgubiți: „Mi s-a părut ideea foarte bună. Nu anunța nimic dezastrul la momentul respectiv. Ei ți-l preluau, îl operau și promiteau un randament de 7%. Adică nu era ceva wow. Acuma mă doare și sunt revoltat. Construiesc la rândul meu și știu ce înseamnă domeniul ăsta. Să faci business în halul ăsta mi se pare oribil. Știu ce înseamnă să vinzi un proiect cum au făcut ei și să dai tot din fază de proiect aproape integral. E imposibil să nu ai bani să îl termini”.
Gardoș regretă că și-a convins și alți apropiați să cumpere de la Nordis: ”Eu am luat din 2019. Eu am luat devreme, printre primii. La Mamaia în hotel a fost pe aplicații și s-a stat în el. Era vândut aproape integral și le-am recomandat unor prieteni care au cumpărat. Nici au mai găsit în prima clădire, care construită doar până la etajul 8. Cred că mă înjură acuma”.
Laura Vicol și soțul său, acționarul principal al Nordis, Vladimir Ciorbă au fost reținuți luni seara, iar procurorii vor cere astăzi, în instanță, arestarea preventivă pentru 30 de zile a acestora și a încă 9 persoane cercetate în dosar. Ioana Băsescu și Andreea Cosma, notari implicați în tranzacțiile Nordis, au fost puse sub acuzare și sunt cercetate sub control judiciar. Procurorii îi acuză pe liderii presupusului grup infracțional că au delapidat 71 de milioane de euro din banii clienților.
DIICOT a anunțat marți, într-un comunicat de presă, că 11 persoane (7 bărbați și 4 femei) au fost reținute, iar două sunt cercetate sub control judiciar. Față de persoanele reținute, procurorii vor solicita marți, în instanță, arestarea pentru 30 de zile.
La perchezițiile efectuate luni au fost ridicate peste 50 de sisteme informatice și dispozitive de stocare a datelor (laptopuri, tablete, un server, memory stick-uri și hard-diskuri externe), telefoane mobile, sume de bani în lei, euro și alte monede, înscrisuri, obiecte de lux (ceasuri, bijuterii și genți ce poartă însemnele unor mărci cunoscute).
Procurorii susțin că liderii presupusului grup infracțional organizat au încasat de la clienți suma de peste 957.000.000 lei (peste 195 milioane euro) ca avans în cadrul unor promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare, respectiv contracte de vânzare-cumpărare (apartamente/parcări și mobilier).
Fondurile astfel constituite au fost delapidate, de regulă într-un interval scurt de timp, prin transferuri către persoane fizice, membri ai presupusului grup infracțional organizat, transferuri către persoane juridice, societăți afiliate structurii criminale, plata de salarii, dar și diverse cheltuieli voluptorii, în suma de aproximativ 346.000.000 lei (69 milioane de eur0) și 2.400.000 euro.
Potrivit unui comunicat transmis, luni, DIICOT acuză că, din 2018, trei dintre suspecți au inițiat și constituit un grup infracțional organizat, structurat pe un model piramidal cu trei paliere, care a conceput și pus în aplicare un mecanism infracțional complex, constând în promovarea și dezvoltarea unor proiecte imobiliare sub acoperirea mai multor societăți comerciale, urmate de încasarea de sume de bani de la clienți (cumpărători), delapidarea fondurilor societăților, inducerea în eroare a cumpărătorilor cu ocazia executării ante-contractelor și contractelor de vânzare-cumpărare, evidențierea de operațiuni fictive în contabilitatea societăților controlate în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat și stabilirea cu rea-credință a taxelor.