Mega rețea de falsificare a produselor ”Bio”. Ce fac italienii în Satu Mare
Garda Financiară din Italia a scos la suprafață o rețea de falsificare a produselor ”bio”, cu ramificații în județul Satu Mare. Și toate acestea în cadrul operațiunii speciale botezată „Gatto con gli Stivali”. Fiscul italian a creionat și destructurat o rețea transfrontalieră de evazioniști care comercializaseră mii de tone de produse agricole ”bio”, doar în acte. Căci, în realitate, erau cu totul altceva.
Cotidianul La Repubblica titra că Adriano M., unul din asociații firmei Transilvania O. SRL din Satu Mare, fusese arestat pentru emiterea de facturi false pentru ”plante medicinale”, iar fratele său, Dario M., fusese de asemenea arestat într-un lot de 15 persoane, care importaseră la negru vin vrac din Portugalia și Spania, pe care-l prelucrau prin diferite adaosuri, inclusiv de zahăr, transformându-l în ”vin premium” italienesc.
La aceeași adresă cu societatea Transilvania O. SRL, în comuna Viile Satu Mare, au funcționat mai multe SRL-uri înființate de același grup restrâns de cetățeni italieni. O parte dintre aceste firme au fost folosite ca vehicule pentru infracțiunile comise în Italia. În cadrul unei operațiuni a Gărzii Financiare din Italia de destructurare a unui grup de evaziune fiscală, s-a descoperit că evazioniștii tranzacționaseră loturi uriașe de produse agricole bio, care aveau certificate de atestare emise de mai multe societăți de certificare din România.
România Liberă a reușit să obțină mărturia administratorului QC&I SRL, Victor Scorodeti, o persoană cheie în demascarea rețelei infracționale din Italia. Scorodeti lucrează din 2001 în sistemul de certificare, el fiind cel care a descoperit și semnalat primele indicii ale mecanismului infracțional prin care produsele agricole convenționale ale rețelei au ajuns să fie vândute în Europa Occidentală drept produse bio.
”În Italia ei au fost urmăriți vreo 2-3 ani de zile până a început operațiunea «Motanul Încălțat». Așa au numit ei operațiunea aia a lor. Noi am fost târâți în asta. Toată chestia cu produsele falsificate a început de la mine, pentru că în Italia Garda Financiară i-a săltat pe membrii rețelei deoarece au făcut evaziune fiscală, dar pe toate facturile și pe toate hârtiile scria «bio». Și atunci s-au adresat Ministerului Agriculturii de la ei și au cerut lămuriri despre produsele bio tranzacționate. Ministerul italian al Agriculturii a început să întrebe organismele de certificare care au emis certificatele bio pentru produsele tranzacționate de rețeaua de evazioniști fiscali.
Eu am primit o adresă prin care să ofer o confirmare a unor certificate care purtau elementele de identificare ale societății de certificare ecologică pe care eu o administram. Răsfoind în dosarele cu documentații, am constatat că acele certificate de atestare care apăreau ca fiind emise de societatea noastră de certificare, de fapt nu le făcusem noi. Noi cu asta ne ocupam. Noi eliberam certificate în care spunem că produsul respectiv este bio după ce facem niște inspecții și verificăm dacă producătorul îndeplinește regulamentul pentru producători bio și dacă da, eliberăm un certificat.
Aceste certificate le-au falsificat membrii rețelei din Italia. La Satu Mare erau niște italieni care vroiau să fie certificați pentru 3 sau 4 firme. M-am dus, am văzut despre ce e vorba. Ei erau în primul an de-abia. Ca să ajungi să primești certificat pe care să scrie «ecologic» trebuie să treci prin niște etape. Una din etapele astea este cea de conversie, care durează minim 1 an dacă ceri derogare, dar de obicei este de 2 ani de zile. Acești italieni mi-au cerut ca din primul an să le dau certificat pentru producție bio. Le-am zis că nu se poate, dar au insistat că ei au făcut analize la producție și are calități bio. Insistând le-am dat un certificat pe care scria «Conversie Anul I» ca să fiu sigur că nu scrie altceva. Italienii mi-au luat certificatele, le-au tras la xerox, au șters «Conversie Anul I» și i-au dat bătaie și certificatele alea le-au falsificat de mai multe ori. Când am fost întrebat de Ministerul Agriculturii din Italia eu, dacă aș fi fost falsificator, le-aș fi putut da răspunsul: «da domnilor, sunt certificate originale» și gata. Dar eu le-am zis adevărul, că sunt falsuri și de aici a început circul”.
SURSA: România Liberă
Bună seara.Un mare semn de întrebare pt cel care le-a emis acel Certificat, daca nu putea sa le dea decat după parcurgerea unor etape de ce le-a eliberat mai repede. Cred ca s-a speriat de anchetă din Italia și pentru a nu fi suspect în acest dosar a dat aceste informații. O intrebare la final:aceste certificate se falsifică atât de ușor?
View CommentTe duci la piata mare si cumperi pepene galben,de la producator „autohton” NU din Stina.Acasa cind il gusti,are gust USOR amar si dupa citeva ore ti se umfla buza si incepi sa te scarpini.Medicul spune -alergie la ceva substanta chimica.Protectia consumatorilor si Directia agricola ar trebui sa mai verifice aceste produse,eventual cu analize de laborator.Probabil s-ar gasi ,cel putin,jumatate din Sistemul Periodic (Mendeleev) in compozitie.Si pe un afis linga pepeni scria mare „BIO”.
View Comment@Carmen, pepene galben de aici cumperi de la tipul din Valea lui Mihai din Piața mare. Nu știu cât de bio este dar după o zi-două se strică chiar și în frigider drept dovadă că nu a fost supetratat cu chimicale. Nenea ăla nu a venit încă deci nu cumpăr pepene. Pepene galben, roșii sau castravete bio este ce ai îngrădina ta. Ce cumperi în piață 99% sigur nu este, dar pe hârtie se poate scrie orice. Vezi și căpșunii ”de Halmeu” de prin toată țara dar care sunt de fapt din import.Nu este laborator care să verifice ce băgăm în stomac, șmecherii sunt cu un pas tot timpul înaintea ”organelor” de control. Asta pe lângă faptul că pe ei nici nu prea îi interesează acest aspect minor.
View CommentPS. Mi-a povestit cineva că s-a dus 1-2 luni la cules castraveți în Germania, Danemarca și Olanda. Ei culegeau iar peste ei se stropea în veselie cu chimicale. Poftă bună! Asta ajunge la noi pe masă. Și te miri că roșiile nu se strică cu lunile, că poți juca ping-pong cu ele. Dar nici gust de roșii n-au. Nu vreau să mai povestesc experiența proprie când am mâncat crud morcovi din Olanda cumpărat la Kaufland. Am făcut erupție pe tot corpul ca la pojar, inclusiv pe limbă. Noroc că știam că deja am avut.
Stiu toate acestea.Dar cine nu ara gradina,ce poate sa faca?? Cumpara din piata si se roaga ca produsele sa nu fie „imbunatatite”.Nu am vrut sa localizez producatorul,dar privine din zona de sud al judetului.
View Comment