MĂRTURII. De ce s-a căzut pe capete la concursul de angajare la Spitalul Județean
Reporterii PresaSM au făcut demersuri pentru a afla motivele care au dus la dezastrul profesional de la concursul de angajare de la Spitalul Județean Satu Mare. Acolo unde din cei 141 de candidați pentru cele 43 de locuri au reușit să obțină peste punctajul minim doar 11 persoane (dintre care trei după depunerea contestațiilor). PresaSM a reușit, într-un final, să obțină atât subiectele care s-au cerut la examinare, dar mai ales un punct de vedere din partea unui candidat.
Redăm o parte dintre subiectele din cadrul concursului: ischemia cerebrală, pneumotorax spontan, clostridium, manifestările clinice ale șocului, toaleta pacientului imobilizat la pat, dezinfecția, normele de protecție minime ale asistenței medicale și traumatismele abdominale închise
Redăm mărturia unuia dintre candidați: ”Ni s-au pus niște întrebări la care nici medicii nu prea puteau răspunde. Am primit subiectele la 12 fără ceva, ținând cont de faptul că examenul trebuia susținut de la 10.00. Acest lucru nu îl spune nimeni, iar la examen, ce să zic: am scris în total patru pagini, la fiecare subiect am scris definiție și tot ce trebuie. Dacă aș avea foaia de examen aș fi arătat-o. Nu mi s-a părut normal că nu au luat nimic în considerare, nici definiții nici nimic. Meritam mai mult la cât am scris! Am învățat 35 de lecții, despre insuficiența respiratorie, astm bronșic, pneumotorax, embolie pulmonară, edem pulmonar, infarct, colică biliară, colică renală, insuficiență renală, coma, stările comatoase, șocurile, înecul, arsurile, electrocutarea și ne cer astfel de lucruri? Nu știu ce să zic, adevărul e că multă lume a crezut că va fi test grilă. Dar eu m-am așteptat sincer la subiecte, am crezut că voi primi teme precum infarctul, stările comatoase, nu astfel de întrebări la care mă credeți sau nu, nici personalul din spital nu ar fi luat mai mult”.
Un profesor cu vechime din cadrul unei școli postliceale de asistenți din Satu Mare a oferit o posibilă explicație: ”Eu am ascultat și candidații foști elevi care din păcate au avut multe nelămuriri. Comisia a renunțat la testul grilă pentru că nu e relevant probabil, profesorii universitari sătmăreni sunt mai deștepți decât colegii din centrele universitare de renume. Nu știu domnii și doamnele doctori la rezidențiat au avut test grilă și de ani de zile funcționează corect. Și la admitere se folosește același sistem, pentru că este cel mai obiectiv mod de a evalua cunoștințele dobândite. Însă acest test trebuie pregătit din timp și cu pricepere. Comisia a făcut subiectul, dar eu nu am văzut afișat baremul de corectare, deci nu se știe pe ce criterii au fost măsurate cunoștințele. Deci lipsă de transparență, posibilitatea de a introduce un plan subiectiv la determinarea rezultatelor. Examenul a început cu o întârziere de o oră din cauza subiectului. În sală candidații au intrat cu telefoane mobile. Erau camere de supraveghere, dar cine le verifică? Un alt aspect: candidații la înscriere au plătit 600 de lei (examenul de rezidențiat costă 500) și au fost obligați să se înscrie în ordinul asistenților, deși nu sunt angajate -160 lei pentru 6 luni. Întorcându-ne la rezultate sunt convins că nivelul de cunoștință este mai ridicată decât s-a arătat după examen. Adică nu 7%, ci pe undeva pe la 50%. Din păcate sunt foarte multe semne de întrebare care ar trebui clarificate”.
SURSE: Varianta membrilor comisiei de examinare
Surse avizate au precizat pentru PresaSM că membrii comisiei de examinare au luat decizia de a renunța la testul grilă, considerat neconcludent pentru măsurarea pregătirii profesionale. De asemenea, pentru a elimina o posibilă scurgere de informații referitoare la subiectele examenului, subiectele au fost elaborate/finalizate doar dimineață, cu câteva ore înainte de examen. Este important de precizat că întreaga procedură a fost monitorizată video.
De asemenea, pentru a elimina orice suspiciune și pentru a identifica mai ușor candidații care ar fi intenționat să copieze, examenul s-a desfășurat tot în săli supravegheate audio și video. De exemplu, o candidată a fost descoperită în timp ce încerca să copieze, cu ajutorul unui telefon, iar lucrarea i-a fost anulată.
FOTO: Arhivă
Oare cum se face ca in anunț nu scria nimic despre faptul ca se va primi și din Diabet ???… iar la examen a apărut subiectul “hipoglicemia “ … oare pe ce considerent au pus-o acolo
View CommentCat tam-tam, de parca ar fi la admiterea la liceu. Cine candideaza pe pozitii cu asemenea responsabilitate ar trebui sa manance subiectele, indiferent ca e grila sau nu, sau ca e din capitolul x sau capitolul y. Asta inseamna o scoala facuta, temele invatate si pasiune pentru profesie. Pana la urma e vorba de oameni.
View Commentmai mai ma uit la toti inaptii acuma cate comenteaza dupa ce au sustinut examenul, multi prosti are satu nostru, pai nu era de asteptat ca unu din subiecte sa fie despre infectiile din spitale, oameni buni mai uitati va la tv, cum se dezinfecteaza, cum se spala un pacient imobilizat, pai astia care ati dat examen sunteti niste prosti continuu
View Comment