Marea dezinsecție, în perioada mai-iunie. Apelul autorităților către sătmăreni
Primăria a demarat încă de la începutul lunii mai acțiunile de combatere a căpușelor. Suprafața totală pe care se vor face tratamente de dezinsecție este de 409.961 metri pătrați.
Autoritățile din municipiul Satu Mare au început dezinsecția încă de săptămâna trecută, zonele vizate într-o primă etapă fiind Parcul Libertății, zona Turnul Pompierilor și digurile râului Someș. Acțiunile vor continua nu doar pe durata acestei luni, ci și în luna iunie, spune Primăria Satu Mare, care precizează că tratamentul pentru combaterea căpușelor va viza o suprafață totală de peste 409.961 de metri părtrați.
„Suprafața totală pe care se vor face tratamente de dezinsecție este de 409.961 metri pătrați, iar programul cuprinde locații și zone precum: Grădina Romei, Parc UFO, Parc Gheorghe Boitor, Piața Nicoale Titulescu, scuar Aurel Vlaicu, parc str. 1 Decembrie, precum și locuri de joacă din cartierele Micro 15, Micro 16, Micro 17, Carpați II, Curtuiuș și alte zone frecventate de cetățeni,” se arată într-un anunț al Primăriei Municipiului Satu Mare.
Autoritățile fac un apel și la cetățeni. Pentru a avea efecte, dezinsecția este necesară și în curțile private.
„Primăria face un apel și la locuitorii municipiului Satu Mare care trebuie să procedeze la fel pe proprietățile lor, astfel încât acțiunile să aibă efectul scontat,” este apelul autorităților locale.
Legea prevede și faptul că unitățile, private sau publice, sunt obligate să prevadă lucrări de dezinsecție o dată la minim trei luni și lucrări de deratizare, o dată la minim șase luni, primăvara și toamna. Dispozițiile legale privind combaterea insectelor și rozătoarelor sunt aplicabile și pentru Asociațiile de proprietari.
Căpușele, o problemă încă din primele zile de primăvară
Încă de la primele semne de primăvară, cetățenii au raportat faptul că în zonele verzi căpușele au fost reanimate. Apeluri au fost lansate către proprietarii de animale, după ce mai mulți stăpâni de patrupede s-au întors cu acarienii prinși în balana cânilor. Vizată în principal de atenționări a fost chiar zona digurilor Someșului.
Cazuri de mușcături de căpușe, inclusiv în rândul copiilor, au fost raportate și de către medicii de la Unitatea de Urgențe. Specialiștii au atras atenția că, în cazul în care se confruntă cu o mușcătură de căpușă, pacientul să încerce singur să îndepărteze ixodidele, ci să apeleze la medici.