Mai sunt perdelele la modă?
Apariția obiectului pe care îl numim perdea se pierde în negura timpului. Probabil a apărut din momentul în care omul și-a făcut o casă și a atârnat în dreptul intrării piei de animale ca să se protejeze de căldură, praf sau insecte. Apariția materialelor textile a îmbogățit modul de utilizare al perdelei, grecii folosind-o inclusiv la delimitarea spațiilor în interiorul incăperilor. Aceasta era confecționată inițial din in, apoi din lână, mătase sau bumbac, materiale care aveau avantajul de a fi mai flexibile și puteau fi utilizate la ușă sau fereastră, pentru a proteja de frig.
În perioada Renașterii, arhitectura se dezvoltă foarte mult și începe să utilizeze geamuri din sticlă la ferestre. Avantajul lor era că locuințele beneficiau de mult mai multă lumină, dar oamenii puteau privi unul în casa ceiluilalt fără efort. Deci, o perdea pusă la fereastră aducea intimitatea necesară, de aceea erau confecționate din materiale pline, grele, decorate cu modele sofisticate, care făceau parte din decorarea interiorului.
În epoca modernă și mai ales în ultimele două secole, dezvoltarea tehnologiei, duce și în domeniul industriei textile la progrese remarcabile. Acum apare un produs foarte asemănător cu ceea ce numim azi perdea, confecționat din dantelă, iar producția de masă îl face accesibil în orice casă. Designerii creează din ce în ce mai multe modele, folosind diverse materiale naturale sau sintetice, cu multiple întrebuințari, cum ar fi: pentru a crea intimitate, pentru umbrire sau protecție, pentru delimitarea spațiilor.
În prezent gasim în magazine o diversitate largă de materiale din care e confecționată mult utilizata perdea, cum ar fi: voal, dantelă, poliester, jacquard, bumbac, batist, organza, dimout, etc.
Alte soluții pentru a ține soarele departe sunt draperiile și jaluzelele, care devin alternative la perdea, uneori. Există și varianta de a folosi perdeaua împreună cu draperia sau jaluzelele, pentru a infrumuseța spațiul personal, în funcție de preferințe. Întrebarea, dacă mai este la modă sau nu perdeaua, are răspuns în funcție de preferințele fiecăruia. Pe lângă beneficiile similare alternativelor (draperie, jaluzea, storuri), există și dezavantajele întreținerii și curățării acesteia.
Ca și la alte produse textile, trebuie să cunoști caracteristicile materialului din care este confeționată fiecare perdea pe care o folosești, pentru a o păstra în cât mai bune condiții și pentru cât mai mult timp. În general aceasta necesită spălare separată, fără a umple mașina de spălat. Folosește o cantitate mică de detergent, fără a adăga clor sau balsam. Îndepărtează toate părțile de plastic sau metal, care sunt utilizate la fixarea acesteia. Folosește un program de spălare scurt, preferabil la 30°C sau conform instrucțiunilor, fără stoarcere. Usucă perdeaua la temperatura camerei, departe de sursele de căldură. Calcă fiecare perdea conform instrucțiunilor ce se regăsesc pe simbolurile etichetelor, preferabil umedă.
Diversitatea ofertelor de pe piață arată că banala perdea este încă apreciată și utilizată pe scară largă. Designerii vin cu tot felul de propuneri, multe dintre ele simplificând stilul și punând accent pe funcționalitate. Pentru a putea aprecia dacă și cum vei folosi o perdea în camera pe care o decorezi, în primul rând trebuie să te hotărăști ce stil vei adopta, în așa fel încât să creezi armonie între culorile spațiului, mobilier și obiectele decorative aflate în încăpere. Un alt aspect important de luat în calcul este utilizarea camerei, dispunerea ei față de punctele cardinale (intensitatea luminii care pătrunde pe fereastă/e) și dimensiunea acesteia.
Ca o concluzie, gusturile nu se discută și moda este interpretată de orice om prin viziunea personală, fiecare raportându-se la ceea ce îi place.
Deci, dacă alegi că pentru tine este firesc să ai la fereastră o perdea, pentru că îți place, pentru că o găsești utilă sau pur și simplu pentru că te-ai obișnuit cu ea, află că sunt multe persoane care o preferă. Achiziționarea unei perdele este mult mai simplă în prezent, deoarece ai la dispoziție o multitudine de magazine de profil, on-line, care îți pun la dispoziție infomații complete despre tot ce dorești să cunoști, înainte de a o cumpăra. Trebuie doar să te decizi asupra dimensiunilor acesteia și apoi să alegi cea mai frumoasă perdea pentru căminul tău.
Mie îmi plac perdelele. Simple și elegante.
View Comment