Magyar Lóránd: Trebuie încurajată creșterea animalelor
Pandemia a atras atenția asupra importanței agriculturii și a evidențiat cât de important este, pentru fiecare stat în parte, producția alimentară individuală. Cu toate acestea, România exportă, și în prezent, cantități semnificative de cereale, iar importul produselor alimentare atinge procente și mai mari. Această atitudine prezintă o problemă cu atât mai mare, cu cât importul cerealelor și a alimentelor favorizează bugetul altor state.
Conform strategiei agricole UDMR, pentru a reduce importul de alimente, ar trebui pus un accent deosebit pe creșterea animalelor.
”Pe termen lung, se poate menține echilibrul export-import doar dacă Ministerul Agriculturii recunoaște importanța creșterii animalelor și oferă sprijin adecvat celor implicați în acest sector. România și-ar putea dezvolta industria alimentară, cât și sectorul creșterii porcinelor în cadrul unui program național de sprijin. Asa am ajunge să nu mai importăm aproximativ jumătate de milion de tone de carne de pasăre, mai mult de 100.000 de tone de carne de porc pe an. Sperăm ca proiectele de finanțare să dea un nou impuls creșterii porcinelor în România, deoarece, la nivel național, cantitatea de carne de porc provenit din import este foarte mare”, a declarat Magyar Lóránd, candidat care în ultimii patru ani a fost membrul Camerei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul parlamentului.
În cazul creșterii animalelor este important ca efectivele fermierilor să fie de bună calitate. Bovinele de rasă pură, crescute pentru carne sau lapte, sunt mai eficiente: produc cantități mai mari de lapte sau de carne, la vârsta de doar câteva luni.
Conform sistemului dezvoltat de Magyar Lóránd, fermierii ar putea achiziționa animale de reproducție cu ajutor din partea statului.
„Este necesar să se dezvolte un sistem de sprijin care să permit achiziționarea animalelor de reproducție, fie că vorbim de cai, bovine, oi sau capre. Solicitantul poate cere subvenția pentru achiziționarea unui animal de reproducție cu un stoc genetic bun, al cărui preț este parțial rambursat de stat”, a adăugat Magyar.