Magnitudinea uriașă a mitei prin Vama Petea. Povestea unei tinere condamnate la Satu Mare
La centrul de vaccinare din Vama Petea s-au ”inoculat” în fals peste 3.500 de persoane. Magnitudinea corupției era una uriașă, iar mita a ajuns să fie intermediată inclusiv de femei de servici sau de muncitori în unitățile de dezmembrări auto.
PresaSM vă prezintă povestea unei tinere din Oradea, care s-a ”vaccinat” în PTF Petea, după ce a aflat despre această metodă penală de la un… angajat al unui centru de dezmembrări auto. Atât de mare a fost corupția.
Tânăra a fost condamnată astăzi, 2 iunie 2022, la doi ani de închisoare cu suspendare de către magistrații Tribunalului Satu Mare. Și asta pentru că a ajuns la un acord cu procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Iar reporterii PresaSM au reușit să afle întreaga poveste din dosar.
De unde a început totul…
Povestea a început la sfârşitul lunii octombrie 2021, atunci când femeia dorea să se deplaseze la Londra, unde locuia tatăl său, pe care nu îl văzuse de doi ani şi cu care dorea să petreacă sărbătorile de iarnă de la finalul anului 2021.
Întrucât nu dorea să se vaccineze împotriva Covid 19 și deoarece pentru a se putea deplasa la Londra avea nevoie de un certificat de vaccinare împotriva Covid 19, s-a interesat de posibilitatea obținerii unei adeverințe de vaccinare fără administrarea efectivă a dozei de vaccin.
Cunoscând un angajat al unui centru de dezmembrări auto a discutat cu acesta despre posibilitatea obținerii unei adeverințe de vaccinare fără administrarea efectivă a dozei de vaccin. Individul i-a comunicat că poate obține o astfel de adeverință la centrul de vaccinare din Vama Petea. De asemenea, individul i-a comunicat inculpatei faptul că prețul unei astfel de adeverințe este de 250 euro.
Tânăra a fost de acord cu aspectele menționate și a procedat la realizarea unei fotografii a propriului act de identitate cu telefonul mobil, fotografia fiind trimisă prin intermediul aplicației Whatsapp. După care angajații corupți din Centrul de Vaccinare Petea și-au făcut treaba. Care între timp au fost și ei condamnați.
De altfel, procurorii DNA Oradea aveau indicii că unii membri ai centrului de vaccinare ar fi primit, în mod repetat, sume de bani cuprinse între 250 și 300 euro, de la persoanele care doreau să obțină adeverințe de vaccinare și certificat digital european COVID, fără să le fi fost administrate efectiv dozele de vaccin. În schimbul banilor, datelor doritorilor erau încărcate în Registrul Electronic Național de Vaccinare și era emisă adeverința de vaccinare.