Magistrații vor mai mulți ani de pușcărie pentru cei care nu respectă autoizolarea și carantina
Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP) solicită pedepse mai mari pentru cei care încălcă măsurile privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase. Apelul AMASP vine în contextul în care au fost raportate în spațiul public mai multe incidente.
Practic, pentru nerespectarea măsurilor de izolare și carantină, procurorii vor pedepse de până la cinci ani. Iar dacă fapta a dus la infectarea unei persoane, atunci, pedeapsa să fie de închisoare între 2 și 7 ani. Dacă, ca urmare a nerespectării măsurilor, au fost infectate mai multe persoane, atunci, făptuitorul să fie pedepsit cu închisoare de la 5 la 10 ani. Dacă a rezultat și decesul unei persoane infectate, procurorii vor pedepse de până la 15 ani de închisoare.
Pedepse mai mari vor procurorii și pentru cei care transmit boala cu intenția. Pentru această faptă, se propun pedepse între 3 și 10 ani.
Omisiunea de a divulga cadrelor medicale sau altor autorități competente în prevenirea și combaterea bolilor infectocontagioase a unor informații esențiale cu privire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană suspectă sau confirmată ca fiind infectată cu o boală infectocontagioasă, respectiv informații privitoare la eventuale deplasări în zone aflate sub risc de astfel de epidemii, se sancționează cu închisoarea de la 1 la 5 ani, mai spun procurorii, iar dacă s-a ajuns la infectarea personalului medical sau a autorităților care se luptă cu bolile contagioase, atunci limitele de pedeapsă să fie majorate cu jumătate.
Dacă este pusă în pericol și reducerea ccapacității de funcționare a unui spital sau a altei instituții publice, procurorii vor pedeapsă cu închisoarea între trei și 10 ani.
Apelul vine după ce mai multe persoane au fost amendate, iar autoritățile au deschis și dosare penale pentru zădărnicirea combaterii boli. Cele mai intens mediatizate cazuri au fost cele ale fostului ofițer MAI care a infectat peste 20 de persoane din București, după ce a refuzat să spună țara din care a revenit în România. Pe lângă familie și colegi, bărbatul a infectat inclusiv personalul medical, iar activitatea Spitalului Gerota din Capitală a fost afectată.
Un alt caz este cel al senatorului Vergil Chițac. Din cauza sa, guvernul României a intrat în izolare, iar mai mulți lideri ai PNL au fost infectați cu COVID-19.