Lumina Sfântă, adusă de la Ierusalim. Când va ajunge și la Satu Mare
Lumina Sfântă de la Ierusalim va ajunge și la Satu Mare. Pentru al zecelea an consecutiv, sătmăreanul Mircea Lețiu va susține transportul spre Satu Mare.
Lumnia Sfântă de la Ierusalim va ajunge și în acest an la Satu Mare. Credincioșii pot aștepta la aeroport cursa charter care va ateriza în jurul orei 23, transmite Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
„Datorită sprijinului domnului ing. Mircea Lețiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești, Sfânta Lumină va ajunge pentru a zecea oară și în eparhia noastră. Ea va fi adusă de o Delegație eparhială cu o cursă charter sâmbătă, 27 aprilie 2019, la Sibiu, în jurul orei 21 30 la Cluj-Napoca, în jurul orei 22 la Baia Mare, iar destinația finală va Aeroportul Satu Mare, în jurul orei 23,” se arată într-un comunicat de presă transmis de Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului.
Preoții pot și ei aștepta Lumina Sfântă la aeroport pentru ca mai apoi să o ducă în biserici și mănăstiri, spre a fi oferită credincioșilor după finalizarea liturghiei de Înviere.
De la Satu Mare, la fel ca și în anii precedenți, delegații din Ungaria, Slovacia și Austria vor duce Lumina Sfântă și comunităților ortodoxe în țările respective.
În România, Lumina Sfântă va fi aduspă pentru a unsprezecea oară. Tradiția a fost instituită în 2009.
Ceremonialul pogorarii Sfintei Lumini
Ceremonia pogorarii Sfintei Lumini este un eveniment religios de maxima importanta pentru Biserica Ortodoxa.
Ceremonialul incepe in dimineata Sambetei Mari si are anumite etape. Se sting toate candelele dinauntrul Bisericii, iar Mormantul lui Hristos este pecetluit cu ceara curata.
In jurul orei 12:00 in Biserica intra Patriarhul grec-ortodox si incepe traditionala procesiune, care consta in inconjurarea de trei ori a Sfantului Mormant.
Dupa procesiune se despecetluieste Mormantul si schevofilaxul (cleric care are in grija sa obiectele si vesmintele liturgice, in principal, dar si toate celelalte obiecte pretioase sau sacre din tezaurul bisericii) duce in interior candela „neadormita” stinsa, care urmeaza sa se aprinda de la Sfanta Lumina.
In continuare, Patriarhul Ierusalimului ramane imbracat numai cu un stihar alb. Dupa ce ia patru manunchiuri de cate 33 de lumanari fiecare, intra in Mormant. Impreuna cu el intra si reprezentantul armenilor, care are dreptul sa stea in incaperea de dinaintea incaperii cu Sfantul Mormant, de unde il urmareste pe patriarh.
Inauntrul Mormantului propriu-zis, patriarhul citeste in genunchi rugaciunea speciala si il roaga pe Iisus Hristos sa daruiasca Lumina ca binecuvantare si sfintire pentru oameni.
Apoi, in urma rugaciunii, lumina sfanta se arata si se raspandeste in Biserica
pana unde prostia ????
View Comment