Lumina de la Ierusalim va ajunge și la Satu Mare
Ca în fiecare an, cu ocazia sărbătorii de Paște, lumina de la Ierusalim, care se aprinde miraculos deasupra mormântului lui Iisus Hristos, va ajunge sâmbătă și la Satu Mare.
O candelă care poartă Sfânta Lumină de la Ierusalim va ajunge, sâmbătă, 23 aprilie, pe Aeroportul Otopeni, la bordul unui avion privat. Cel care va aduce Sfânta Lumină este părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.
Fiecare eparhie din România va trimite la București o mică delegație care va avea rolul de a aduce Lumina Sfântă în teritoriu, în cel mai scurt timp posibil.
Lumina Sfântă va ajunge, la fel ca și în anii anteriori, și la Satu Mare. Este așteptat ca avionul să aterizeze pe Aeroportul Satu Mare în jurul orei 21:30.
„Datorită sprijinului domnului Ing. Mircea Leţiu, fost membru în Adunarea Eparhială a Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului și a Adunării Naționale Bisericești, Sfânta Lumină va ajunge pentru a XIII-a oară şi în Eparhia noastră. Ea va fi adusă de o Delegaţie Eparhială cu o cursă privată, sâmbătă 23 aprilie 2022, în jurul orei 20:00 la Sibiu; în jurul orei 21:00 la Cluj-Napoca, iar destinaţia finală va fi Aeroportul din Satu Mare, în jurul orei 21:30”, spun cei de la Episcopia Maramureșului și Sătmarului.
Protopopii, preoţii si monahii o pot primi la Aeroporturile din Cluj-Napoca sau Satu Mare, în funcție de cea mai convenabilă distanță, pentru a o putea oferi credincioşilor care vor participa la Slujba Învierii, ce va fi săvârşită în bisericile şi mănăstirile din Eparhie, la ora 24.
De la Satu Mare, la fel ca în anul precedent, Sfânta Lumină va fi preluată de delegaţii din Slovacia, Ungaria şi Austria.
Sfânta Lumină va fi adusă adusă la Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Municipiul Baia Mare, în jurul orei 23:00, astfel, preoții și cei prezenți o vor duce în bisericile din oraș și celelalte localități astfel încât la ora 24:00 să poată fi oferită tuturor credincioșilor.
În fiecare an, de Paște, în sâmbăta mare, cam în jurul amiezii, Lumina Sfântă coboară la Ierusalim deasupra Sfântului Mormânt, de unde este preluate mai apoi de patriarhul locului.
Se spune că Lumina Sfântă coboară pe Mormântul lui Isus Hristos în timpul Vecerniei Mari, iar martorii care au asistat la minune de-a lungul veacurilor au spus că în prima jumătate de oră după ce a se aprinde, Focul Sfânt nu frige şi nici nu arde părul sau pielea.
Biserica Ortodoxă afirmă că Focul Haric este un foc imaterial care coboară ca un fulger prin cupola Bisericii Sfântului Mormânt după ce patriarhul grecesc spune rugăciunea „Să ne rugăm să vie Lumina!” în trei limbi.