Locurile de parcare, o problemă și în alte orașe. Suma-record plătită de un șofer doar ca să poată parca în fața blocului
Unii șoferi sunt dispuși să plătească sume importante doar pentru a parca în fața propriilor locuințe. S-a întâmplat la Drobeta Turnu Severin, acolo unde nu unul, ci trei șoferi au dat sume record în cadrul unei licitații pentru locul de parcare din fața blocului.
Se pare că unii dintre severineni sunt dispuși să plătească sume importante, ca să nu-și piardă locurile de parcare din fața blocului. Așa se face că, la una dintre licitațiile pentru locurile de parcare, trei severineni au oferit sume-record pentru un loc de parcare în Drobeta Turnu Severin, titrează jurnaliștii de la Observator.
Cea mai mare sumă obținută la licitație a fost 15.000 de lei, adică echivalentul a 3.000 de euro, pentru un loc de parcare într-un cartier aflat în zona de nord a orașului. Nici proprietarul de mașini de pe locul doi nu este de neglijat. Vecin cu primul, acesta a licitat 10.000 de lei pentru un loc de parcare. Tot în cartierul respectiv locuiește și proprietarul de mașini de pe locul trei, care a dat 5.000 de lei pentru locul de parcare din fața blocului. Și toate astea în contextul în care licitația pentru un loc de parcare pornește de la suma de 150 lei/an.
Decizia acestora este cu atât mai surprinzătoare cu cât, în respectiva parcare, în urma licitației, au mai rămas locuri libere. Abonamentul este valabil un an, iar severinenii au achitat către Direcția de Patrimoniu a Primăriei Severin, sumele licitate. De altfel, conform regulamentului în vigoare, anul viitor, sumele pentru aceste locuri de parcare vor rămâne aceleași, o modificare a sumei putând fi realizată abia în 2025. Acestea trei sunt cele mai mari sume plătite de cetățeni de când se organizează licitații publice pentru parcările de reședință din Drobeta Turnu Severin.
Anul trecut, în Capitală, un bucureștean a plătit 30.700 de lei pentru un loc de parcare pe care l-a licitat.
Mai multe municipii și orașe din țară au recurs la metoda licitației pentru locurile de parcare, o decizie criticată de cetățeni, dar și ONG-uri care atrag atenția că licitațiile, menite să aducă bani suplimentari la bugetele locale, sunt discriminatorii favorizându-i pe cei bogați, care își permit să dea sute, uneori zeci de mii de lei pentru parcare, în timp ce pentru alți locuitori, prețurile devin prohibitive, iar asta contribuie la haosul din orașe atunci când vorbim de mașinile parcate pe marginile drumurilor.