Legea s-a schimbat. Când te pot legitima polițiștii
Poliția Română explică modificările survenite odată cu intrarea în vigoare a noi legii, care dă puteri sporite oamenilor legii. Autoritățile precizează care sunt situațiile în care polițistul are dreptul de a legitima cetățenii.
Poliția Română a precizat, odată cu intrarea în vigoare a legii care acordă puteri sporite polițiștilor, că va organiza o campanie de informare publică cu privire la modificările operate. Autoritățile au explicat care sunt condițiile în care polițiștii le pot cere cetățenilor să se legitimeze.
Din ianuarie 2020, polițistul este îndreptățit să legitimeze și să stabilească identitatea persoanei numai în situația în care:
a) aceasta încalcă dispozițiile legale, ori există motive verosimile pentru a bănui că pregătește sau a comis o faptă ilegală;
b) există motive verosimile pentru a bănui că aceasta a fost prezentă la locul săvârșirii unei fapte ilegale ori are cunoștință despre faptă, autor sau despre bunurile având legătură cu fapta;
c) aceasta solicită sprijinul sau intervenția organelor de poliție ori când din cauza vârstei, stării de sănătate, dizabilității, consumului de alcool sau altor substanțe psihoactive ori a altor asemenea circumstanțe necesită sprijinul organelor abilitate;
d) descrierea acesteia corespunde unei persoane căutate potrivit legii, deține asupra sa bunuri sau se deplasează cu un vehicul, ambarcațiune ori aeronavă care corespunde descrierii unor bunuri sau mijloace de transport căutate potrivit legii;
e) aceasta desfășoară o activitate supusă, potrivit legii, unor autorizări, avize sau înregistrări ori este implicată într-o procedură legală în fața unei autorități sau instituții publice;
f) aceasta încearcă să pătrundă sau se află într-un spațiu în care accesul este controlat;
g) cu ocazia unor controale sau razii, efectuate în condițiile legii;
h) există obligația legală de a se stabili identitatea acesteia
Reacții diverse printre cetățeni
Noua lege nu este privită cu ochii buni de întreaga societate civilă.
O parte din cetățeni au precizat că modificările care vin să întărească autoritatea polițiștilor sunt utile și precizează că nu îi înțeleg pe cei care le critică.
„Atâta timp cât nu ai făcut nimic, nu înțele care este problema. Îi dai buletinul și gata. Așa se întâmplă și în alte țări. Nu stăm să comentăm”, a precizat un internaut.
Alții sunt mai sceptici, mai ales că formularea textului pare lacunară, se poate ajunge la abuzuri, ținând cont și de lipsa de încredere la adresa Poliției Române după scandalurile publice repetate.
„Trebuie să se țină cont și de atitudinea polițistului, de multe ori nici nu știu să se prezinte sau sa vorbească civilizat pe lângă acest aspect unii mai și fac abuz”, a spus un alt comentator.
Chiar și cei care susțin legea au criticat limbajul folosit de legiuitori.
„daca exista motive verosimile pentru a banui”….Asta e ca la ghicitul in cafea. Cine stabileste daca motivul e verosimil pentru a banui…sau nu?Oare nu e nimeni in stare dintre legiuitori sa precizeze niste lucruri clare, lipsite de echivoc?”, spune un alt internaut care consideră că legea putea simplu preciza că ești obligat să te legitimezi la cererea polițistului.
Alții sunt de părere că abuzurile ar putea fi evitate dacă polițiștii din țară, la fel ca și în alte state, ar purta camere de luat vederi.
Numai la noi in tara cetatenii se simt lezati sau abuzati daca li se solicita sa se legitimeze…fie ca sunt de buna-credinta sau de rea-credinta.
View CommentDe parca cine stie ce lucru imposibil sau jignitor li se cere…
Faptul ca ii prezinti politistului/jandarmului etc. un act de identitate sau ii comunici datele de stare civila nu inseamna ca te-a abuzat sau ca urmeaza sa fi sanctionat. Sanctiunea nu se aplica daca nu savarsesti ceva anume. Asa ca nu vad de unde si pana unde toata tevatura asta…
Textul legii este de tot kkt-ul! Cred ca cei care l-au conceput erau tot asa!
View CommentEu nu sunt obligat sa port buletinul cu mine… Îl iau dacă am ceva de rezolvat și nu pot fără el…. Eu nu vreau buletin cu cnp eu nu sunt un număr…. Eu pot sa nu recunosc statul dacă mi aduce doar pagube…. Clar
View CommentCe rost au legile de la A la G, atat timp cat este H-ul? Litera H ii da putere deplina. Dar in noile legi pe care le-ati adoptat, unde mai este prezumtia de nevinovatie? Pe langa toate aceste aspecte, putem arata si noi buletinul, in stilul in care politistul ne arata legitimatia? Cum putem sti ca este un om al legi si nu cineva care si-a facut o uniforma la croitorie, cautand adrese,nume, si alte date de pe C.I.?Cum putem sti, ca datele care el le noteaza in carnetel nu sunt folosite in alte scopuri? Nu credeti ca ar trebui interzise notarea datelor intr-un carnetel? Care este scopul statiilor in care ti se verfica CNP-ul? O data CNP-ul verificat e clar ca ajunge intr-o baza de date. De ce ni se limiteaza drepturile? Ar trebui sa fim intrebati daca dorim sa ne fie notate datele intr-un carnetel ?
View Comment@nonganditorul…persoanei care o numesti tata de unde stii ca e tatal tau? i-ai facut analize ADN?Esti in noaptea mintii amice daca poti crede ca cineva se joaca de-a politia in Romania! Politistul e obligat sa se legitimeze doar daca este imbracat in civil si asta e de bun simt,in rest termina cu aberatiile…
View Commentpe care…sa nu-mi sara iar in cap ,,doctii,,
View Comment