Legea privind carantina și izolarea, adoptată în Camera Deputaților. Care sunt noile condiții
Camera Deputaților a adoptat, joi seară, proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea, cu 266 de voturi „pentru”, 11 „împotrivă” și 8 abțineri. Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul este forul decizional. Au fost admise 83 de amendamente şi respinse 19. După ce va fi adoptată de Senat, legea va merge la promulgare.
Legii inițiale i-au fost aduse și modificări. Astfel, izolarea va fi obligatorie pentru bolnavi, la spital sau acasă, titrează Mediafax. Tratamentul va putea fi refuzat, în scris, de către pacient. Carantina va fi instituită, inclusiv asupra suspecților, prin ordin al DSP, cine nu respectă carantina va putea fi amendat, iar medicii vor putea fi detașați pentru o perioadă de maximum 30 de zile.
În forma adoptată de către Camera Deputaților, se menține prevederea conform căreia cei care nu respectă izolarea sau carantina vor fi carantinați și vor fi obligați să suporte cheltuielile. Pentru cei care solicită carantina, cheltuielile sunt acoperite prin Ministerul Sănătății.
Carantina persoanelor în spații special desemnate, la domiciliu sau la o locație declarată se instituie pe baza informațiilor
științifice oficiale. Pot fi puși în carantină cetățenii care vin din zone cu risc epidemiologic ridicat, dar și cele care au intrat în contact cu persoane deja confirmate ca fiind infectate.
În ceea ce privește carantina bunurilor, procedura se stabilește de ministerul Sănătății dar nu pot fi carantinate bunuri de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină. În cazul în care bunurile sunt distruse, prin decizie, proprietarul va fi despăgubit prin Ministerul Sănătății. Durata maximă a carantinării bunurilor nu poate depăși cea de carantinare sau izolare a persoanelor.
Pentru persoanele asimptomatice, purtătoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu excepția situațiilor în care, pe baza informațiilor științifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere și rata de
transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.
Carantina pentru persoanele care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat sau pentru persoanele care au intrat în contact direct cu persoanele infectate, în situațiile de risc epidemiologic se decide prin hotărârea Comitetului National pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României. Măsura se pune în aplicare prin ordin de către Ministerul Sănătății și unitățile din subordine.
Legea integrală, în varianta adoptată de Camera Deputaților, poate fi consultată AICI.