Legea co-inițiată de deputata sătmăreancă de Diaspora, Simina Tulbure, devine un reper și pentru elevii reîntorși în Satu Mare
Promulgarea Legii nr.27/2022 a cărei bază a fost pusă de către deputata Simina Tulbure, prin co-inițierea deputatei Oana Țoiu și cu sprijinul consilierei sale Melany Pașca, reprezintă o victorie pentru toți copiii care se întorc acasă după mai mulți ani petrecuți într-un alt sistem de școlarizare. Aceștia vor beneficia de ore suplimentare de limbă, cultură și civilizație românească, cu scopul de a se integra mult mai ușor în sistemul de învățământ din țară.
Sătmăreanca a plecat din România la 19 ani, în primă fază pentru a studia în Marea Britanie, iar mai apoi pentru a munci în instituțiile europene. S-a întors în România pentru a reprezenta românii de pretutindeni ca deputată de Diaspora. Simina este membră a Comisiei de învățământ, Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării și a subcomisiei de dezvoltare durabilă. Face parte din Partidul REPER, activitatea ei fiind axată preponderent pe problemele românilor care trăiesc în afara țării sau a celor care se întorc, a tinerilor care reprezintă un capital uman încă insuficient valorificat, dar și a femeilor care pot deveni adevărate repere în societate dacă nu sunt înfrânate.
„Un astfel de program care să ofere elevilor aceste lecții de care mulți dintre ei au nevoie atunci când se repatriază a reprezentat un imperativ în mandatul meu și sper că familiile lor nu vor mai trebui să facă diverse sacrificii pentru a le oferi serviciile aferente, fiind garantate acum de către stat. De altfel, mai mulți tineri sătmăreni care s-au reîntors în țară mi-au povestit despre greutățile lor și despre faptul că nu găseau niciun sprijin gratuit și susținut în acest sens”, ne-a declarat deputata Simina Tulbure.
Totodată, această lege era cu atât mai importantă cu cât, în timpul pandemiei COVID-19, mulți români s-au întors în țară și, în prezent, în timpul agresiunii rusești, numeroși cetățeni străini se stabilesc pe teritoriul României. De exemplu, în anul 2020, anul în care a izbucnit pandemia, au fost peste 8000 de copii care s-au reîntors în școala românească, iar județul Suceava a înregistrat cele mai multe înscrieri, aproximativ 700 de copii.
Dreptul la educație trebuie să fie garantat și respectat, iar de aceea integrarea sau reintegrarea în sistemul de învățământ românesc trebuie facilitată și susținută de către statul român. Remigrația se observă și în locul meu natal, în Satu Mare, unde o medie de aproximativ 300 de elevi au revenit anul din diaspora în ultimii 3 ani. La nivel național, statisticile arată că aproximativ 10.500 de elevi se întorc anul din străinătate într-un sistem de învățământ românesc.
„Așadar, îmi doresc ca prin această lege tinerii români să poată să se readapteze mai ușor și să devină o parte activă a școlii românești, fără a crește abandonul școlar sau nivelul de analfabetism funcțional din acest motiv”, a concluzionat demnitarul care reprezintă milioanele de români din afara granițelor țării.