Legea care protejează meșterii populari în fața kitsch-urilor, adoptată. Bran: Este un act de susținere și recunoaștere
Legea care protejează meșterii populari în fața kitsch-urilor a fost adoptată de Camera Deputaților și merge la promulgare. Deputatul sătmărean Ioana Bran se află printre inițiatori și spune că demersul va stabili cadrul instituțional care va oferi recunoaștere statutului profesional de meșteri.
Legea a trecut prin forul decizional chiar de Ziua Internațională a Iei, iar Bran a explicat motivele pentru care se numără printre inițiatorii demersului legislativ.
„Astăzi, chiar de Ziua Internațională a Iei, am adoptat Proiectul de lege privind meșteșugarii populari din România. Este un act de susținere și de recunoaștere a valorii lor. Prin noua lege se trage linie între creatorul popular și comerciant. Era timpul! Iar autoritățile vor interveni acolo unde tradiția este „confundată” cu kitch-ul, doar pentru profit. Am stabilit și un cadru instituțional de recunoaștere a statutului profesional al meșterilor, precum și formele de organizare a acestora. Camera Deputaților a fost for decizional. Prin urmare, după votul de azi, legea va merge spre promulgare la președinte. Sper să o vedem cât mai curând în Monitorul Oficial!”, a precizat Ioana Bran.
Deputatul sătmărean și-a însoțit postarea cu o poză cu unul dintre cei mai cunoscuți meșteri populari din Țara Oașului. Este vorba de Anica Mare, cunoscută ca „mama păpușilor”. Și chiar meșterii din zona Țării Oașului s-au plâns de-alungul vremii de faptul că produsele, multe dintre ele fabricate în China sau India, au invadat piața.
Iar asta a fost vizibil și la Sâmbra Oilor, o sărbătoare dedicată tradițiilor, unde meșterii populari din Țara Oașului cu greu au mai putut fi zăriți printre tarabele cu produse de import, de calitate îndoielnică, dar cu prețuri mici. Nemulțumiri similare au raportat și sculptorii, olarii, cei care prin meșteșugurile lor ar putea contribui substanțial la creșterea economică a zonelor tradiționale, asta dacă nu ar trebui să facă față invaziei de kitsch-uri.
frumoase făcute de
View Commentartizanii noștri, dar biett de ei parca cerșesc un leu pt lucrul lucrat,prea puțin sunt luați în seamă, avem un port și o tradiție de nedescris dar nepublicitara.imi plâng fostele consatence și le stima pt munca lor.
[…] Continuare pe presasm.ro. […]
View Comment