La terasă, dar cu rezervare. Distanță regulamentare și meniuri de unică folosință
Vineri seara au fost publicate măsurile pe care proprietarii de terase vor trebui să le ia odată cu redeschiderea de pe 1 iunie. Mersul la terasă se va face cu rezervare, iar distanța dintre cei care ocupă o masă va trebui să fie cea regulamentară, de 1,5 metri. În plus, autoritățile recomandă utilizarea meniurilor de unică folosință și interzice mutarea solnițelor de la o masă la alta.
Vineri seara a fost publicat ordinul comun al ministerului Sănătății și DSVSA care vine să explice după ce reguli se vor deschide terasele. Unele au fost anunțate de către președinte, ca distanța de 2 metri între mese, dar alte au fost abia acum făcute publice.
Astfel, începând cu 1 iunie, mersul la terasă se va face cu programare. Este important nu doar pentru a evita aglomerarea, spun specialiștii din sănătate, ci și pentru a ușura o eventuală anchetă epidemilogică.
Regulile mai arată și că numărul maxim de persoane care poate sta la o masă, dacă nu fac parte din aceeși familie, este de patru, iar distanța dintre persoane trebuie să respecte regula de distanțare socială: 1,5 metri.
Vor trebui, pe cât posibil, circuite, astfel încât clienții să respecte măsurile de distanțare și atunci când merg la baie sau la casa de marcat.
Prezența biocidelor este obligatorile, nu doar la toaletă, iar clienții trebuie informați cu privire la utilizarea acestora, se mai arată în documentul oficial.
Ospătarii și chelnerii vor purta măști și mănuși, iar acestea nu vor putea fi folosite și în prepararea hranei.
Obiectele care sunt pe masă, așa cum este cazul solnițelor sau olivierelor, nu vor putea fi mutate de la o masă la alta, iar toate obiectele, inclusiv tacâmurile, vor fi dezinfectate după plecarea clienților de la masă. Se recomandă folosirea meniurilor de unică folosință.
La casele de marcat se vor amplasa panourile de protecție, iar așa cum se întâmplă și la magazine, clienții vor fi încurajați să utilizeze card-ul.