La doi ani de la moartea Paulei Raț, statul desființează insulele de la intrarea în localități

La doi ani de la moartea Paulei Raț și tot la doi ani de la o interpelare a lui Kereskenyi Gabor, la acea dată deputat în Parlamentul României, statul desființează insulele de la intrarea în localități.
Ștefan Ioniță, actualul director general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a decis să renunțe la construirea insulelor de calmare. ”Sunt construite prost”, recunoaște el.
După ce ani buni s-a încăpățânat să construiască insule în mijlocul drumurilor naționale pentru așa-zisa ”calmare a traficului” și în pofida numărului mare de accidente grave petrecute pe acestea, CNAIR a luat o decizie radicală. Va opri realizarea insulelor, iar pentru lucrările în derulare vor fi modificate proiectele astfel încât insulele să nu mai fie făcute.
”E clar că sunt construite prost. Într-adevăr, se pare că proiectul produce disconfort participanţilor la trafic, neobişnuiţi cu aceste măsuri care veneau tocmai să atenueze şi să nu creeze probleme. Acum sunt semnalate aceste lucruri (accidente grave – n.red.). De aceea conducerea CNAIR a luat decizia să stopeze proiectul, am comandat un audit de siguranţă rutieră care ne-a fost pus la dispoziţie. Pentru contractele care încă nu au început acestea vor fi sistate, pentru cele în derulare vor fi emise dispoziţii de şantier astfel încât să se corecteze aceste insule”, a spus Ştefan Ioniţă.
Reamintim că deputatul Kereskenyi Gabor a adresat în 2015 o întrebare ministrului Transporturlor, Ioan Rus, referitoare la alveolele de pe DN 19 Satu Mare – Oradea, după ce au avut loc mai multe accident, ultimul fiind soldat cu moartea interpretei Paula Raţ.
Tragedia a avut loc în data de 17 aprilie 2015, în afara localității Avram Iancu din județul Bihor. Paula Raț era pasageră în mașina condusă de către prietenul ei, în vârstă de 22 de ani. La acea dată, din cauza unei alveole prost semnalizate, șoferul a fost nevoit să facă o manevră bruscă, după care a intrat cu mașina într-un TIR.
Dacă acele alveole nu ar fi existat, Paula Raț ar fi fost printre noi! O spun chiar polițiștii. Fapt demonstrat și de experitzele în domeniu.
Redăm în continuare interpelarea lui Kereskenyi Gabor, din anul 2015:
Au trecut mai bine de trei ani de când, prin intermediul mai multor parlamentari din Satu Mare și Bihor, Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale i-a fost semnalat pericolul reprezentat de alveolele de delimitare şi calmare a traficului. Un element care ar trebui să asigure siguranța șoferilor care circulă pe drumurile naționale a devenit un pericol pentru viața participanților la trafic.
Ultimul accident grav, soldat cu moartea unei tinere de doar 23 de ani, a avut loc recent în localitatea Avram Iancu, județul Bihor. Alveolele de delimitare a intrării și ieșirii din localități, inspirate de elementele similare existente în multe țări europene, au rolul de a obliga șoferii să decelereze la intrarea în localități și să adapteze viteza la limita legală și de siguranță impusă pe acel segment de traseu. Din păcate, insulele de beton de pe drumurile naționale românești nu au fost realizate la standardele europene. Spre deosebire de construcțiile de acest gen pe care le-am văzut îndeosebi în Ungaria, cele executate între Oradea și Satu Mare sunt complet originale.
Ideea de protecție a pietonilor și a șoferilor prin obligarea eficientă a acestora din urmă la frânare s-a dus pe apa sâmbetei, constructorii drumului reținând doar forma, adică necesitatea de a lărgi șoseaua la limita localității și au neglijat fondul. De aici au rezultat o dublă deviere a șoselei pe ambele sensuri de mers, și o curbură mai lentă a devierii, care nu își mai face treaba, adică nu mai impune decelerarea. În vreme ce intrarea în localitate nu se face la o viteză micșorată, ieșirea relaxată din localitate este și ea periclitată, de vreme ce șoferii nu pot să treacă la o viteză convenabilă de croazieră până când nu ies din alveolă.
Mai mult, și bordurile de delimitare a alveolelor reprezintă o problemă. Multe dintre ele au fost puse prea drept și au fost construite la o înălțime de aproximativ 15-20 de centimetri. Practic, în cazul unui impact, mașina are cele mai mari șanse să se răstoarne.
