Klaus Iohannis a decis: Ludovic Orban, desemnat premier
Președintele Klaus Iohannis, după o nouă rundă de consultări cu partidele politice, a făcut propunerea pentru funcția de premier. Este așteptată anunțarea componenței dar și a structurii noului guvern, asta deși nu sunt semnale foarte clare cu privire la voturile pe care viitorul premier le poate primi în Parlament.
Klaus Iohannis îl propune pe Ludovic Orban pentru funcția de premier. Acesta urmează să prezinte structura, dar și componența viitorului executiv.
„Acum puține zile a trecut moțiunea și a căzut guvernul PSD-ist și este foarte bine așa, fiind că PSD-ul, din 2017 au avut trei guverne care au dăunat economiei. A inhibat dezvoltarea economiei și ne-a ținut pe noi toți pe loc”, a spus Iohannis.
Guvernul va avea un mandat scurt, a precizat șeful statului.
„Am decis să desemnez următorul priministru al României, în persoana lui Ludovic Orban, președintele PNL, promotorul principal al moțiunii de cenzură. Așa este democratic corect. Așa se va întâmpla”, a spus Iohannis.
Iohannis a punctat că trebuie instalat rapid noul guvern și a făcut apel la responsabilitate din partea celorlalte partide politice, mai ales că se apropie alegerile prezidențiale, iar România trebuie să intre în 2019 cu un proiect de buget.
„Am toată încrederea că guvernul Orban se va ocupa în modul serios de toate aceste chestiuni”, a conchis Iohannis.
Ludovic Orban, premier desemnat
Orban a mulțumit pentru încredrea acordată de președinte
„Sunt onorat să îmi asum această responsabilitate și garantez că voi pune toate experiența și toate cunoștințele în scopul deservirii interesului public”, a spus Orban. „Vom da românilor ceea ce așteaptă de la noi: cinste, competență, dedicare în servirea interesului public și soluții pentru marile probleme cu care se confruntă românii astăzi”.
Orban a făcut și o scurtă trecere în revistă a principalelor obiective ale viitorului guvern, printe ele refacerea echilibrelor macroeconomice și corectarea măsurilor economice, restructurarea aparatului guvernamental și simplificarea administrativă, readucerea profesionalismului în instituțiile publice și digitizarea serviciilor publice, acordarea unei atenții serioase obiectivelor de investiții din transport, sănătate și educație.
Ludovic Orban a punctat și faptul că va respecta „cu sfințenie” statul de drept și drepturile cetățenilor, dar și parcursul european al României.
Propunerea președintelui vine după ce o nouă rundă de negocieri a avut loc astăzi la Controceni. Președinții principalilor partide politice au discutat cu Klaus Iohannis despre susținerea pe care un nou guvern o va avea în Parlament.
Premierul desemnat are 10 zile la dispoziţie pentru a forma o echipă guvernamentală pe care să o supună votului legislativului.
Partidele ridică semne de întrebare: Trece sau nu Guvernul de Parlament
Dan Barna, după discuțiile cu președintele, a confirmat faptul că și Iohannis își dorește alegeri anticipate, dar asta abia după scrutinul pentru prezidențiale. Barna, în schimb, a spus că își dorește declanșarea unor alegeri tocmai pentru ca următorul guvern să nu fie unul aflat la mâna PSD și a aliaților din parlament.
„Să puneți acum un guvern slab, fără susținere parlamentară, aflat în permanență la mâna PSD și a celorlalte partide pesediste din Parlament, conduse de Ponta și Tăriceanu, partide care împreună au majoritatea în Legislativ”, a scris Barna pe pagina sa de Facebook.
USR a precizat că are și o listă de cerințe, printre ele și modificări ale Codului Administrativ, desființarea PNDL și alegerea primarilor în două tururi.
Kelemen Hunor, președintele UDMR, a fost evaziv. Suținerea pentru noul executiv depinde de programul de guvernare pe care îl va propune.
„Eu am spus că nu dăm un cec în alb nimănui, nu respingem și nu promitem susținere înainte să vedem programul de guvernare”, a spus Kelemen Hunor.
Și cei de la ALDE au anunțat că vor susține un eventual guvern monocolor PNL, dar tot cu anumite condiții, care urmează să fie discutate cu premierul desemnat.
PNL se poate baza pe voturile PMP
PMP a anunțat deja că va susține un guvern al liberalilor.
În ceea ce privește discuțiile purtate de președinte cu liberali, PNL își dorește un Executiv mai suplu, cu 16, în loc de 24 de ministere. Pe lista vehiculată în spațiul public și care a suferit modificări în urma consultărilor de la Cotroceni, și-au făcut loc consilieri ai președintelui PNL, Ludovic Orban, dar și eventuale propuneri de tehnocrați, la ministere-cheie precum Justiție și Finanțe.
As vrea sa il intreb pe domnul premier ” cum fac sa mut si eu zebra aia daca mierlesc vre-un fraier” . Citat din parazitii cu aluzie la accidentul musamalizat al domnului fara pata Orban.
View CommentStiti ala din bucuresti oarca atunci cind s-a mutat zebra in incercarea de a-l scoate pe orban copil fain. Si … altele